Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drama na Korčuli

Vatra otjerala dio turista: 'Ljudima su izgorjele masline. Situaciju su spasili kanaderi'

požar na korčuli, korčula
Foto: Čitateljica
1/19
20.07.2015.
u 18:07

Požar u Smokvici planuo je u subotu kasno poslijepodne, a do sinoć je izgorjelo više od 500 hektara guste borove šume

Požar na području Smokvice na otoku Korčuli ponovno je izmaknuo nadzoru vatrogasaca, nakon što su u nedjelju lokalizirali svjeveroistočnu stranu požarišta. Najveća borba s vatrom trenutno je u obrani područja prema Brni.

Požar u Smokvici planuo je u subotu kasno poslijepodne, a do sinoć je izgorjelo više od 500 hektara guste borove šume. Na terenu je više od 100 pripadnika brojnih DVD-ova i javnih vatrogasnih postrojbi, kao i kanaderi Oružanih snaga RH. Na Korčuli su na terenu tri kanadera, a vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije za RTL je izjavio kako je stanje totalno loše.

- Stanje je totalno loše. Počinje borba u pravom smislu riječi. Pošlo je sve kako ne treba. Ugasili smo ga cijelog, pa je krenuo jak vjetar. Nije još ništa trenutno ugroženo, ali postoji opasnost - rekao je Simović. Pred vatrogascima je još jedna besana noć jer postoji opasnost od približavanja požara obiteljskim kućama.

Čitateljica iz Zavalatice na Korčuli kaže nam kako se Korčulani požara ne boje, prvenstveno zahvaljujući intervencijama kanadera i vatrogasaca. Ipak, priča nije takva kada su u pitanju turisti. - Koliko čujem i vidim, neki gosti su otišli, za čim nema potrebe jer nema opasnosti za kuće - kaže čitateljica. Osim što je požar rastjerao dio turista, koji čine značajan prihod za brojne otočane, zaprijetio je i maslinama te vinovoj lozi. - Ljudima je izgorio dio maslina, a prijetilo je i vinovoj lozi i ljudima koji imaju vinarije pa od toga žive. Srećom, situaciju su spasili kanaderi.

Kritično nije samo na Korčuli.

Situacija je ozbiljna i na potezu Perković-Mravnica, gdje požar gase kanader i airtractor. Zbog vatre su zatvorene pruga, cesta i ulaz na autocestu A1. Požari bijesne i u Hercegovini. Kod Ljubuškog je situacija izamkla kontroli. Više obiteljskih kuća je ugroženo, a vatrogasci ih pokušavaju spasiti pod naletom vatrene stihije.

>>Gori u Smokvici na Korčuli, teški teren i vjetar otežavaju gašenje

Komentara 1

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
22:00 20.07.2015.

pa kaj se mi čudimo? vlada kupuje aute,troši lovu na uhljebe,a Hrvatska gori!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije