Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
index u sl. brodu

Policija češlja Veleučilište zbog fiktivnog plaćanja profesora i zapošljavanja rođaka i prijatelja

Josip Jukić
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
31.10.2014.
u 20:30

Bivše i sadašnje djelatnike sumnjiče i da su lažno nabavljali uredsku opremu

Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu zaprimilo je potkraj rujna prijavu protiv dviju odgovornih osoba na brodskom Veleučilištu, od kojih je jedna još zaposlena u toj visokoškolskoj ustanovi.

Vanjski suradnici

U prijavi se navodi kako postoje dokazi da su te osobe od 2008. do kraja listopada 2013. godine počinile niz kaznenih djela te time oštetile državni proračun i Veleučilište za više od milijun kuna. Nadležnoj Policijskoj upravi naloženo je poduzimanje izvida.

– Mogu samo potvrditi da smo dobili nalog Županijskog državnog odvjetništva vezan uz taj slučaj. Izvidne radnje su u tijeku, a kada budu završene, izvijestit ćemo Odvjetništvo o rezultatima – kazala je glasnogovornica PU brodsko-posavske Kata Nujić.

U prijavi se odgovorne osobe Veleučilišta optužuje za niz malverzacija poput isplate novca profesorima za prekovremeni rad za poslove koji nisu obavljeni izvan radnog vremena, isplate pojedinim nastavnicima-vanjskim suradnicima za nastavu koja nije održana, za zapošljavanje rodbine i prijatelja, za sumnjivu nabavu uredske opreme i drugo.

U prijavi se, također, tvrdi da su kaznena djela počinile i druge osobe zaposlene na Veleučilištu te vanjski suradnici.

– Ostavili ste me bez teksta. Nemam se o čemu očitovati, zaista nemam što o tome reći. Imate dekana pa, ako hoćete, možete s njim razgovarati – odgovorila je na naše pitanje jedna od prozvanih djelatnica.

Dekan Josip Jukić kaže da mu je teško bilo što komentirati zato što u vrijeme kada su navodno počinjene nezakonite radnje on još nije preuzeo dužnost dekana i ne zna o čemu se zapravo radi.

Više detalja kasnije

– Ne bih se želio istrčavati, jer zaista ne znam točno o čemu se radi. Možda je netko tražio nekakve dokumente, ali ja vam to ne mogu potvrditi. Ako i postoji nekakva istraga, onda je to još u početnoj fazi. Moći ću vam više reći dobijem li više informacija o tome – rekao je dekan Jukić.

>>Ogorčeni studenti prozivaju: Radili smo i po 12 sati, a poslali su nam policiju

>>Nagodilo se još troje okrivljenika, ostalima potvrđena optužnica

Komentara 4

DU
Deleted user
08:42 01.11.2014.

Hrvatska veleučilišta naša su najsvjetlija dika jer tko što poželi to mu se ondje i naslika. Naime, na njima je prolaznost 98-postotna. Od stotine studenata ne diplomiraju jedino onaj najgluplji i onaj najljeniji. To je razumljivo jer za školarinu, koja iznosi od 15 do 25 tisuća kn na godinu, studenti ipak moraju nešto dobiti, inače nitko živ ne bi ju plaćao. Razumije se samo po sebi da je to što trebaju dobiti diploma, a znanje tu ti tamo. I onda se čudimo neukosti takvih "stručnjaka" kad se zaposle. Komercijalizacija obrazovanja uništava nas podjednako kao i korupcija i politički nepotizam.

Avatar davcro
davcro
20:51 31.10.2014.

Veleučilišta, pogotovo privatna treba temeljito pratiti i pročešljati. Studente se u početku puštalo samo radi većeg profita i bolje prolaznosti dok se nisu uhodali i nabrali novaca, sad su malo postrožili ali ima zasigurno i dalje takvih slučajeva. Govorim za privatna Veleučilišta. A o usvojenim znanjima da ne govorimo, ali bitno da je diploma uokvirena na zidu.

DU
Deleted user
13:17 01.11.2014.

drago mi kad procitam takve vijesti znaci ima neko u manjini u hr da iskorjeni epidemiju kriminala i korupcije ,sve istitucije moraju dobit reviziju a potom drasticne kontrole samo to prolazi na tim prostorima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije