Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODAVALI TAJNE

Policajci za novac i usluge odavali informacije iz tajnih istraga

željko biloš
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/3
10.04.2014.
u 18:00

USKOK podnio optužnicu protiv 15 osoba, među kojima je sedam policajaca te poduzetnici Josip Petrović i Željko Biloš

Petnaest osoba, među kojima je sedam policajaca, s tim da su neki od njih bili zaposlenici policijskog USKOK-a, elitne policijske jedinice koja bi se trebala boriti protiv korupcije i organiziranog kriminala, a ne opstruirati tajne istrage odavanjem povjerljivih informacija iz tih istraga, optuženo je za udruživanje radi počinjenja djela, zloporabe položaja i ovlasti, primanje i davanje mita...

Osim policajaca Vjekoslava Drnića, Andree Kožić, Marke Svaline, Branka Damjanovića, Tomislava Jerkića, Slavice Perko i Selme Abadžić, još su optuženi Vladimir Rajić, Igor Mlinar, Rudolf Krpina, Stipe Barišić, Damir Ivić te Željko Biloš i Josip Petrović.

Inače, cijela se priča počela raspletati kada su u rujnu 2012. zbog curenja informacija iz tajnih istraga uhićeni policajci Svalina i Drnić. Nakon što su oni uhićeni, Mladen Bajić, glavni državni odvjetnik, u sabornici je javno kazao kako su informacije, koje su, kako se sada terete, za novac ili druge usluge policajci odavali zainteresiranim osobama, uzdrmale četiri tajne istrage koje su u tom trenutku bile u tijeku.

Nakon uhićenja Svaline i Drnića, uhićeno je još nekoliko njihovih kolega, koji se terete da su tajne informacije prosljeđivali zainteresiranim osobama. Među tim osobama bio je osječki poduzetnik Željko Biloš koji se nedavno našao u središtu pozornosti kada se postavilo pitanje zašto se njemu godinama opraštaju golemi porezni dugovi. Zbog te afere je nedavno smijenjena i šefica osječke porezne uprave, a Biloš je preko posrednika dobivao informacije je li mu tajno prisluškivan telefon, je li pod tajnim nadzorom, provodi li policija nad njim nekakve izvide.

Slične stvari zanimale su i Josipa Petrovića, bivšeg direktora u Ini. Prema optužnici sve se zbivalo od 2010. do 2012., a ideju da od policajaca dobavlja potrebne informacije, prema optužnici osmislili su Vlado Rajić i Igor Mlinar. Oni su bili svojevrsna poveznica između policajaca i zainteresiranih osoba, a za tajne informacije policajcima koji su ih dostavili bili su plaćeni građevinski materijali za izradu fasada, plaćane su im plastične operacije, dobivali su novac ili su pak sve to radili za obećanje da će im supruga biti zaposlena ili da će oni napredovati u službi, odnosno biti imenovani na mjesto voditelja Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije.

>>Za tajne informacije tražili su i plaćanje plastičnih operacija

Komentara 10

KA
kafka
18:20 10.04.2014.

Nažalost uobićajeno za dio naših policajaca. Nitko to ne kontrolira. Mafija se uvukla u policiju od samog početka, a politika šuti! Pa tako je već dva desetljeća. Nitko ne provjerava čudno bogaćenje policajaca i graničara. A policajac iz Čakovca Molnar navodno izvršio samoubojstvo nakon kaznene prijave prijave protiv korumpiranih kolega!!!!!!! . . . . . . . .. . . . . Probudi se narode!

KA
kafka
18:22 10.04.2014.

Gad nafd gadovima. Tipični rvatski korumpijaš. . . . . . . . . . . . . . . . . Nije za vjerovati da je jedini.

KA
kafka
19:04 10.04.2014.

A gdje su rođeni ti teroristi hrvatskog društva i pravnog poretka? Policajci, suci i državni dužnosnici zaslužuju dvostruke kazne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije