Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraga o padu

Poginuli pilot Pačić nije uspio zadržati avion u horizontalnom letu

policija
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
25.07.2014.
u 18:31

Poginuli pilot Pačić nije uspio zadržati avion u horizontalnom letu

Uzrok zrakoplovne nesreće u kojoj su u rujnu lani poginuli Siniša Pačić i njegov prijatelj Goran Dobrić, kad se akrobatski zrakoplov ZLIN 242L srušio u more između Pule i Medulina, je greška pilota, potvrdio je nalaz stalnog sudskog vještaka za zračni promet i zrakoplovne nesreće dostavljen Županijskom državnom odvjetništvu u Puli koje je vodilo istragu.

Kako je u tragičnoj nesreći pilot Pačić poginuo nema osnova za kazneni progon, priopćili su iz Odvjetništva. U nalazu vještaka navodi se da je motor zrakoplova u trenutku nesreće bio tehnički ispravan i  da nema dokaza o bilo kakvom nedostatku ili kvaru zrakoplova koji bi mogli pridonijeti nesreći.Uzrok pada zrakoplova je nemogućnost pilota da zadrži avion u horizontalnom letu u uvjetima male horizontalne brzine i naglog povećanja snage motora što je dovelo do dinamičnog prevlačenja aviona, gubitka brzine i trenutnog nekontroliranog pada u kovit. S obzirom na malu visinu u trenutku pada u kovit pilot nije mogao prevesti avion u ponovni kontrolirani let iz čega je zaključeno, kako je to i vještak izričito naglasio, da je do nesreće došlo uslijed ljudskog faktora.

Pačić, koji je bio vrsni pilot i  instruktor letenja u zagrebačkoj pilotskoj školi Peryton, nekoliko dana prije nesreće Zlinom je iz Češke doletio u Zagreb, a kobnog dana nakon trenažnog leta i kratkog predaha, s aerodroma u Medulinu krenuo je s prijateljem na panoramski let iznad Pulskog zaljeva. Samo nekoliko minuta nakon uzlijetanja, prilikom zaokreta, avion je naglo počeo ponirati, pao je u more i potonuo, a pilot i putnik poginuli su na mjestu nesreće.

>>Prijatelju je iz aviona pokazivao vikendicu, a onda je krenulo po zlu

>>Poginuo iskusan pilot i instruktor letenja Siniša Pačić

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije