Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zloporaba položaja

Petar Šale pod istragom jer je priznao dug Jambu

petar šale
Nel Pavletić/PIXSELL
28.10.2012.
u 21:48

Šalu se tereti da je kao državni pravobranitelj, zastupajući državu u sporu protiv Jamba, oštetio državu za 17 milijuna kuna

Petar Šale, bivši državni pravobranitelj, našao se pod “udarom” USKOK-a koji smatra da je u vrijeme dok je bio državni pravobranitelj zlorabio svoj položaj i ovlasti, pritom oštetivši državu za 17 milijuna kuna. Naime, USKOK je još 2008. pokrenuo istragu protiv Šale te Stipe Gabrića Jamba i Bože Gabrića, s tim da je postupak protiv ove dvojice u međuvremenu obustavljen jer je tužiteljstvo odustalo od njihova kaznenog progona.

Šale se sumnjiči da je kao državni pravobranitelj, zastupajući državu u sporu koji je ona vodila protiv Jamba, svojim podneskom priznao Jambov tužbeni zahtjev. Riječ je bila o 17 milijuna kuna koje je Jambo potraživao od države, a Šale mu je priznao taj dug iako od tadašnje Vlade RH nije tražio da se očituje o njemu premda je bio dužan to napraviti.

Inače, mr. sc. Rajko Mlinarić, Šalin odvjetnik, tražio je da se iz postojećeg spisa izdvoji sva dokumentacija i svi zapisnici o provedenim istražnim radnjama koje se odnose na taj predmet. Takav zahtjev Mlinarić je obrazložio stavom da se prvotna istraga vodila protiv triju osoba te da je u tom prvom istražnom zahtjevu cijeli događaj i pravno i činjenično drukčije opisan.

No sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Mlinarićev je zahtjev odbio zauzevši stav da je u oba USKOK-ova zahtjeva za provođenje istrage riječ o istom događaju koji se zbio 26. veljače 2001. Po sudu, novo je samo što su Stipe i Božo Gabrić ispušteni iz činjeničnog opisa, dok u svom postupanju sud nije vezan za pravnu kvalifikaciju djela.

>>U Metkoviću uhićeni čelnici HSP-a: Pokušali reketariti Jamba?

Komentara 5

OB
-obrisani-
22:09 28.10.2012.

A kada ćete otvoriti istragu protiv Linića koji je za 505 milijuna dolara, prodao 25% dionica INA u vrijeme prodaje vrijednih preko 5 milijardi dolara ???

Avatar madcap
madcap
22:31 28.10.2012.

Izgleda da su institucije napokon profunkcionirale.

OB
-obrisani-
23:16 28.10.2012.

Petar Šale ta silna Hrvatina, čega se uhvati sve upropasti. Zar bi on hdzovac oštetio Rvacku državu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije