Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tvrtka Ukop

Okrutnost: Nemilosrdni grobari krali i zlatne zube?

grobari (1)
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/8
07.02.2013.
u 16:02

Prodali plijen - 
Pronađene su i potvrde iz stanica za otkup zlata, kao i nešto nakita

Dok su zakucavali čavle u lijesove, osječki su grobari, sumnja se, s pokojnika skidali zlatni nakit. Rodbina bi prije samog pokopa, pretpostavlja se, izašla iz mrtvačnice pa su mogli biti neopaženi. “Plijen” su, sumnjiči ih se, prodavali. U aferi koja je šokirala Osijek uhićeno je sedam grobara gradske tvrtke Ukop. Riječ je, neslužbeno, o Z. D., S. D., V. Š., Z. M., R. R., D. V. i B. R. u dobi od 24 do 56 godina. Određen im je istražni zatvor. Navodno su i priznali da su uzimali zlato.

Trajalo godinama?

Još se devet njihovih kolega istražuje zbog istih kaznenih djela, teške krađe i povrede mira pokojnika, pa se do vikenda očekuje i njihovo privođenje. Pod sumnjom su tako gotovo svi grobari i nosači pa su u Ukopu morali angažirati zaposlenike iz drugih službi da ih zamijene na sprovodima. Kod uhićenika su pronađene, doznajemo, potvrde iz stanica za otkup zlata, kao i nešto nakita. Koliko su dugo “operirali”, istražitelji još utvrđuju. Riječ je, vjeruje se, o godinama pljačkanja pokojnika. Nisu bili organizirana skupina, no jedni su za druge, doznajemo, znali.

– Sumnja se da su kao grobari, održavajući grobna mjesta i pokapajući pokojnike, uzimali i za sebe zadržali vrijednosti koje su našli – kratko je priopćilo Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku.

Znači li to da su i otvarali grobnice, iz odvjetništva nisu otkrili. U izvidima se pojavila, otkrivamo, čak i uznemirujuća informacija da su pokojnicima navodno čupani i zlatni zubi. Je li to istina, još se ne zna, no “crv sumnje” unijela su navodno pronađena kliješta nalik na ona za vađenje zuba.

Koliko je obitelji preminulih oštećeno, tek se treba utvrditi. No, pitanje je hoće li se to ikada saznati jer grobari, kažu naši izvori, “sigurno nisu vodili evidenciju”.

U Ukopu su šturi s informacijama.

– Ne možemo davati nikakve informacije. Na nadležnima je da utvrde odgovornost i sankcioniraju počinitelje. U interesu nam je da se ovo razriješi i pratit ćemo čitav slučaj – rekao je Milan Krišto, direktor Ukopa. Dodao je da im je stalo da se utvrde činjenice, a oni koji su odgovorni snosit će i sankcije.

Privedeni u uniformama

– Za sada ništa ne želim prejudicirati – ističe. Sličnih slučajeva, koliko mu je poznato, na osječkim grobljima nije bilo niti su se obitelji pokojnika na nešto slično žalile.

– Samo se lani spominjalo obijanje spomenika – zaključuje. Sedam grobara i jedan voditelj groblja pozvani su u srijedu na obavijesni razgovor. Voditelj nije osumnjičen pa je ubrzo poslan kući. Sedmero uhićenih jučer je, dok su ih s lisicama na rukama vodili sucu istrage, skrivalo lica od fotoaparata novinara. Nije ih bilo teško prepoznati – većina je još bila odjevena u radne uniforme.

>>Ukrali mesingane vaze s grobnica u Čepinu

Ključne riječi

Komentara 30

ME
meteoropat
17:01 07.02.2013.

Pa zar nije Pravilnikom propisano da se uz pokojnika ne ostavlja zlato.Tko normalan zlatom ukrašava mrtvo tijelo.

Avatar Tiran
Tiran
19:44 07.02.2013.

Imamo Hrvatsku !

Avatar sjeverozapad
sjeverozapad
17:01 07.02.2013.

Kradw se gdje se god stigne, na svim razinama, ništa se nemože kod nas pošteno napraviti, mi nemožemo ni tunel pofarbati a da se dio ne ukrade, hdz je zarazio cijelo društvo i teško ćemo izaći iz tog mentaliteta koji su nam nametnuli najveće hrvatine blagoslovljene na kaptolu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije