Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog bolesti

Odgođeno suđenje supružnicima Cetinski i njihovim poslovnim suradnicima

Mirko Cetinski
Foto: Goran Kovacic/pixsell
17.11.2015.
u 15:40

Zbog dijabetesa Mirko Cetinski (na slici) je na bolničkom liječenju. Novo ročište zakazano je za tjedan dana.

Za danas na Županijskom sudu u Puli zakazan početak suđenja supružnicima Cetinski, Vinki i Mirku, i njihovim poslovnim suradnicima, koje tužiteljstvo tereti da su malverzacijama sa zemljištem u Istri oštetili Danka Končara i njegovu trtku Kermas ulaganja za više od 150 milijuna kuna, odgođen je zbog bolesti optuženog Mirka Cetinskog. Zbog dijabetesa Cetinski je na bolničkom liječenju. Novo ročište zakazano je za tjedan dana.

U ovom su postupku objedinjene dvije optužnice protiv Cetinskih, a na optuženičkoj klupi su po jednoj optužnici  uz njih i njihov sin Matteo,  supružnici Željan i Romina Hrvatin, otac i sin Boris i Marin Sorgo,  te Gordan Dobrović, Željko Bilić, Dijana Sorgo i Josip Hrvatin, a po drugoj Vinka i Mirko Cetinski, Drago Radolović i dvije tvrtke,  Istra Bavaria Agentur iz Poreča i  M.C. Savjetovanja  iz Rovinja. Na teret im se stavljaju zlouporabe položaja i ovlasti i pranje novca, a sve u razdoblju od 2007. do 2009. godine prilikom kupoprodaje  zemljišta od fizičkih osoba pri čemu su prodavateljima plaćali niže cijene od onih iz ugovora  i razliku zadržavali za sebe. Tako su, tvrde tužitelji, stekli 52 milijuna kuna koje su, da bi prikrili  izvor, "oprali"  ulaganjima i prenošenjem u bankarskom, novčarskom i drugom poslovanju. Na razlici u cijeni u slučaju kupoprodaje  poslovnih udjela u trgovačkim društvima stekli su još 25,9 milijuna kuna, a u slučaju kupoprodaje poslovnih udjela u još 32 trgovačka društva na sličan su način za sebe, a na štetu Kermas ulaganja, priskrbili 90 milijuna kuna.

Protiv Vinke i Mirka Cetinskog, nakon ovih dviju optužnica podignutih početkom 2014. godine, USKOK je pred Županijskim sudom u Rijeci u srpnju ove godine podignuo i optužnicu kojom ih tereti za krivotvorenje isprava te poticanje dvoje poreznih inspektora,  koji su od kolovoza 2011. do srpnja 2013. godine obaljali nadzor nad njihovim prihodima, da zlorabe svoj položaj i ovlasti kako bi im kao zakonito stečenu priznali imovinu vrijednu 2,2 milijuna eura, milijun  američkih dolara i 460 tisuća njemačkih maraka koju su "pravdali"  oporukama rođaka iz inozemstva, darovnicama,  rješenjima o nasljeđivanju i drugim potvrdama . 

>> Vinka Cetinski: Mirko i ja smo kao Bonnie & Clyde 

>> Otac i majka Cetinski uz lažne papire pravdali 24 milijuna kn

Komentara 3

MA
Marko7777
16:04 17.11.2015.

Koliki je to novac,a oni su i dalje na slobodi.Sve im oduzeti i u pritvor do kraja sudenja,jer Mirku ce se stanje naglo pogorsati i sudenje nece tako skoro zavrsiti,a ima ih jos koji bi se mogli razboljeti.Da je u pritvoru bilo bi mu u cilju da sud sto prije zavrsi,a ovako dobivaju na vremenu

Avatar jwayne
jwayne
18:52 17.11.2015.

... ako sve bude po planu prvu nepravomoćnu presudu možemo očekivati za 15tak godina.

DU
Deleted user
08:17 18.11.2015.

'Oće to. Kad se puno krade, stalno živiš u stresu od progona i uhićenja. A stres je jedan od uzroka dijabetesa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije