Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeziva smrt kraj Đakova

Najmlađi sin gledao je kako roditelji iz vode izvlače tijela braće

04.01.2016., Josipovac Punitovacki - Tragedija u slavonskom selu u kojem su zivot izgubili dva brata klizajuci se na ledu na obliznjem jezeru.  Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/6
05.01.2016.
u 10:15

Zbog strme obale majka nije mogla izvući sina. Da im je još jedan sin u ribnjaku, shvatili su poslije

Ana je bila u vodi, njezin ju je suprug Branko odozgo držao za ruku i pokušavao izvući. Jedno je dijete plutalo u ribnjaku, uz nju. Malo dalje, s druge strane žice, u snijegu je klečao njihov najmlađi sin, ne znam koliko je uspio vidjeti – opisuje nam 31-godišnji mladić jezivu scenu koju je zatekao u nedjelju oko 14.30 sati na ribnjaku svoga oca u Josipovcu Punitovačkom nedaleko od Đakova. Dok su spašavali majku, u nadi da je i dijete u vodi još uvijek živo, nisu ni slutili prave razmjere tragedije.

– Branko mi je dvaput rekao kako ne zna gdje mu je treći sin. Nismo tada ni slutili da je i on u vodi, pod ledom. Tek 40 minuta kasnije, kada sam otišao kući, čuo sam Hitnu pomoć kako i njega odvozi – nastavlja on.

Užetom izvukli mališana

Braća Josip (8) i Leon (11) utopila su se u ribnjaku u izgradnji na drugom kraju ulice u kojoj su i sami odrastali, u neposrednoj blizini svoje škole. Bili su učenici drugog te petog razreda.

Zabrinuta što joj se sinovi ne vraćaju kući, Ana V. krenula je u potragu za njima. Mališani su se, kaže rodbina, otišli van igrati, sretni što je konačno pao snijeg. Treći im je, sedmogodišnji brat, igrom sudbine, ostao kod kuće jer je bolestan.

– Ugledala je jednog sina kako pluta u ribnjaku i skočila za njim. Vrištala je, borila se s njim, ali je nitko nije čuo na toj čistini. Srećom, krenuo je odmah za njom i suprug joj Branko, inače bi i ona stradala – kroz suze nam kaže Marica V., strina nesretnih mališana. Otac se, izgleda, s bolesnim sinom uputio u potragu.

Sklizak je i strm spust u ribnjak, oko tri metra visok pa su roditelji sami bili potpuno bespomoćni. Branko je uspio nazvati susjeda, a on 31-godišnjaka s početka teksta, koji je radio u njihovu kafiću i bio im je najbliže.

– Rekao mi je da ponesem uže, otrčao sam odmah i vidio samo malenog kako kleči u snijegu. Začuo sam onda kako Branko s druge strane žice viče "Pomagaj!" pa sam brzo preskočio ogradu. Izvukli smo Anu, bila je potpuno promrzla, jedva je govorila – opisuje nam mladić sekunde jeze. Spustio se potom niz smrznutu padinu i užetom vezao dječaka, a otac ga je izvukao i polegao na tlo. Majka je za to vrijeme odvela najmlađeg, sedmogodišnjeg sina rodbini, da ne gleda bratovo beživotno tijelo.

– Nazvali smo Hitnu pomoć pa su nas, do njezina dolaska, liječnici poučavali kako da ga oživljavamo – prepričava.

Napori su im, nažalost, bili uzaludni. Hitna je pomoć mališana odvezla u KBC Osijek, no liječnici su mogli samo objaviti smrt. Bio je potpuno pothlađen.

Ribnjak ograđen s tri strane

Novi je šok za roditelje uslijedio kada su shvatili da je pod ledom još jedan sin.

– Njega su poslije izvlačili. Samo Bog zna što se zbilo, jesu li se okliznuli, pali... Učiteljica sam pa znam da ima i živahne djece, ali oni su zaista bili dobri i pristojni, divni – govori strina im Marica.

Ribnjak je iskopan tek u rujnu, a voda je u njemu otprilike do prsa odrasle osobe. Ograđen je s tri strane žičanom ogradom, ali ne i s četvrte, uz koju se nadovezuju posađeni borovi.

– Iskrčili smo borove i taman smo planirali ograditi i tu stranu... – kažu vlasnikovi sinovi. Tik uz ribnjak je bajer na kojem se mještani ljeti kupaju, no rodbina kaže kako dječaci ni na kupanje nisu odlazili bez roditelja. Nije bilo tragova na snijegu uz vodu na bajeru.

Nema čovjeka u Josipovcu Punitovačkom koji ne žali za svojim malim sumještanima. Ispod Djeda Božićnjaka koji visi s balkona njihove kuće gore svijeće. Crna je zastava na školi, a u njoj su se jučer okupili uplakani učitelji.

Ravnatelj Darko Ocvirk zatražio je od resornog ministarstva da im pošalje tim za psihološku pomoć. Broje, inače, 163 đaka.

– Djeca te dobi možda i ne shvaćaju što se zbilo, tek će kasnije postati svjesni tragedije. A svaki su se dan družili – govori nam ravnatelj. Za pokojnu braću kaže kako su bili dobri i uzorni đaci, a samo riječi hvale imaju svi u selu. Policija je samo kratko izvijestila da su se dječaci utopili. 

>>Braća se utopila u ribnjaku u izgradnji, ispod leda ih izvlačili roditelji i mještani

>>Majka je skočila u vodu za sinom koji je plutao, suprug je nju spašavao, nisu ni znali da je pod ledom i drugi sin

Komentara 43

ZC
zeljko.crnkovic.9
10:27 05.01.2016.

Strasno strasno strasno... Doslovno mi se place dok ovo citam. Neka im dragi Bog podari mir.

MI
Miro
10:31 05.01.2016.

Hrvatska aljkavost i neodgovornost da osiguraju građevinu , treba biti kažnjivo djelo. Često sam se čudio i drugdje kako se loše ili nikako osiguraju gradevinska i druga mjesta ne osuguravaju. Radi se očito o vrlo lošoj komunalnoj politici koja moraa o svemu voditi brige. odgovornost leži na općinama ili drugim po sjednicima spornih područja .

Avatar abakus
abakus
10:58 05.01.2016.

Dovoljan je trenutak nepažnje i dogodi se ovakva tragedija. Jadni ljudi, jadna djeca... Prestrašno... Vjerojatno je jedno od djece palo u ribnjak a drugo ga je pokušalo izvući i samo palo u njega. Ne želim uopće zamišljati kakav će nakon ovoga biti život roditelja i najmlađeg djeteta... Iskrena sućut!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije