Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA CROATIA BUS

L. Sulić zbog zdravlja tražio još blažu kaznu od pet godina zatvora

\'unu...zgb..05.06.2007. zupanijski sud-privodjene,leon sulic snimio:boris scitar\'
Boris Ščitar/PIXSELL
25.03.2010.
u 20:56

Narušeno zdravlje njega i obitelji ne opravdava ublaženje kazne "u odnosu na težinu nedjela i kriminalnu količinu".

Vrhovni je sud, što dosad nije bilo objavljeno, u međuvremenu pravomoćno smanjio kaznu bivšem direktoru Croatia busa Leonu Suliću (61) sa sedam na pet godina zatvora, pa je njegova supruga s njegovim naknadnim pristankom potom tražila još i izvanredno ublažavanje kazne jer je u međuvremenu dvaput operiran te su mu zbog narušena zdravstvenog stanja odobravani i prekidi izdržavanja zatvorske kazne.

Protiv sud i odvjetništvo
Kazneni je postupak utjecao i na zdravlje članova njegove obitelji, na suprugu i dvoje od njihovih četvero djece. Međutim, Županijski sud u Zagrebu i Državno odvjetništvo protivili su se zahtjevu za izvanrednim ublažavanjem kazne koje je dopušteno kad se nakon pravomoćnosti presude pojave okolnosti kojih nije bilo kad se izricala presuda ili sud za njih nije znao.

No Vrhovni je sud obrazložio kako to što je u međuvremenu otišao u prijevremenu mirovinu i što mu je zdravstveno stanje pogoršano, kao i članovima njegove obitelji, prema težini i kriminalnoj količini počinjenih kaznenih djela "nije okolnost koja bi bila takva značaja da bi dovela do blaže osude i da je postojala u vrijeme izricanja presude".

Leon Sulić je zbog gospodarskog kriminala "teškog" 15,5 milijuna kuna u Croatia busu na Županijskom sudu u Zagrebu bio osuđen na sedam godina zatvora te mu je izrečena zabrana obavljanja zvanja u trajanju od pet godina. Tog 16. listopada 2007. godine skinuo je kravatu nakon objave presude, poljubio sina i otišao u pritvor. Inače, to je bilo ponovljeno suđenje.

U bijegu dvije godine
I na prethodnome je bio osuđen na istu kaznu, ali tada nije došao na objavu presude već je dvije godine bio u bijegu od pravosuđa. Kako je nestao, tako se odjednom i pojavio s liječničkom dokumentacijom na kojoj je bilo ime liječnika, ali ne i mjesto gdje se liječio.

Na ponovnu suđenju Sulić se opet branio kako je postupak protiv njega pokrenut zbog medijskog pritiska koji je izveden uz pomoć ljudi koji su se "više bavili švercom, a manje prijevozom ljudi", te je ustvrdio i da radeći kao direktor Croatia busa za sebe nije uzeo ni jednu kunu. Osuđen je zbog zlouporabe položaja i ovlasti od 1998. do 2001. godine u vezi sa zgradom Drave, dizanjem kredita na račun Croatia busa za otplatu privatnih dugova...

Komentara 1

OB
-obrisani-
03:53 26.03.2010.

bravo drzavo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije