Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Sibinj

Kruljac: General Lucić znao je za radove u Sibinju, on mi ih je i zapovijedio

Mladen Kruljac
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
12.03.2014.
u 13:22

Lucić i ja smo bili u više nego korektnim odnosima, bio je načelnik Glavnog stožera devet godina, tri puta je odlazio, tri puta smo mu kupovali darove. Svi smo mu bili krivi što više nije načelnik – izjavio je Kruljac

Glavni je stožer HV-a znao za radove u Sibinju, tadašnji načelnik Josip Lucić i ja desetak smo puta razgovarali o tome. On mi je i zapovjedio da ih vodim, usmeno je to učinio pred vrhovnim zapovjednikom, predsjednikom Stjepanom Mesićem - suština je to obrane umirovljenog generala Mladena Kruljca, bivšeg zapovjednika Kopnene vojske.

Kruljca se u aferi Sibinj s još petoricom tereti za 58 milijuna kuna teške malverzacije zemljištem u toj općini nedaleko od Broda. Kako bi povisili vrijednost zemljišta u zoni malog gospodarstva prije prodaje, sibinjski načelnik Ivica Batinić i član poglavarstva Ivan Mišković "sredili" su 2007., tereti se, s Kruljcem da vojska uredi dva kilometra ceste. Kruljac za to, prema optužnici, nije imao dopuštenje Glavnog stožera. Državni je proračun, smatraju tužitelji, oštećen za tri milijuna kuna.

- U vojsci se, prema Pravilniku o službi, izriču u pravilu pismene zapovijedi, a mogu biti i usmene. Pravilnik ne razlikuje ratno od mirnodopskog stanja pa je neistina što je Lucić rekao da se usmene zapovijedi izriču samo u ratu – kazao je Kruljac.

'I danas izdaje zapovijedi'

Ministar Ante Kotromanović, nastavio je, i 'dan danas izdaje usmene zapovijedi generalu Dragi Lovriću', Lucićevom nasljedniku.

- Lucić i ja smo bili u više nego korektnim odnosima, bio je načelnik devet godina, tri puta je odlazio, tri puta smo mu kupovali darove. Svi smo mu bili krivi što više nije načelnik – izjavio je. Sukobili su se, rekao je, kada je Kruljac trebao predsjedniku Ivi Josipoviću poslati izvješće o stanju u vojsci, "što je Lucić stopirao". - Dobio sam 56 milijuna kuna za održavanje borbene tehnike, a realizirao sam 1,87 milijuna, Uzeo mi je novac za uređenje Udbine i Malog Lošinja, a 48 milijuna kuna dao je tvrtki Đuro Đaković za stratešku pričuvu kupole tenka – naveo je.

Na upit tužiteljice Zorke Fumić je li on, kao nižerangirani vojnik, mogao samoinicijativno mijenjati zapovijedi načelnika Glavnog stožera, Kruljac je odgovorio potvrdno. - I moje je zapovijedi mogao netko sljedeći mijenjati, ali do razine generala. To je bilo nepisano pravilo do donošenja zakona 2011., odgovorio je.

'Pobrini se za radove'

Cesta je u Sibinju, kazao je, uređena u sklopu obuke vojske, a iz proračuna za obuku podmireni i troškovi maziva te hrane i smještaja vojnika. - Stvarni su troškovi iznosili 250.920 kuna i 37 lipa pa mi nisu jasna ta tri milijuna kuna koja se navode u optužnici. Isti bi troškovi bili i za obuku na vojnom poligonu , izračunao je. Pisanog zahtjeva za radove u zoni iz Općine Sibinj nije bilo jer su "bili u tijeku onih rađenih u Brodu".

Kruljac, naime, tvrdi kako mu je Lucić na prijemu kod Mesića na Dan državnosti 2007. rekao neka se pobrine za radove na brodskom području, a na sastanku je bio i gradonačelnik Mirko Duspara. U sklopu tih radova je, tumači on, bila i cesta u Sibinju. USKOK je, pak, pokazao dokumente prema kojima je sastanak Duspare i Mesića bio 2008., dakle kada je cesta već bila uređena.

>> Sve probleme oko prodaje parcela htjeli svaliti na pokojnog pročelnika?

Komentara 5

Avatar Najsjajniji Hrvatski Vitez
Najsjajniji Hrvatski Vitez
14:05 12.03.2014.

Glavni je stožer HV-a znao za radove u Sibinju a djela I projekti su bili urađeni uz Boga I domoljublje I stvarno nema smisla razotkrivati takva nevina viteška djela I sa time opterečivati one koji žive uz paštetu, Thompsonovu pjesmu I flašu pive.

Avatar Svećenik
Svećenik
17:09 12.03.2014.

e jesu nam generalai. ovaj ima glavinu ko bojler od osamdeset litara.

OB
Objektivno...
20:28 12.03.2014.

Da, da, moš mislit... vojska je baš mjesto gdje se primjenjuju nepisana pravila Sad ga Zorka & Zvonko šibnu par godina iza rešetaka po nepisanim pravilima Sjećam se iz JNA nečega što se zvalo PS (pravila službe) a ne NPSPS (nepisana pravila službe) Suzana, čije je to prezime Štefančić? Jel to netko hakirao?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije