Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrhovni sud

Kazna od 30 godina robije za otmicu i ubojstvo primjerena je

vukdedovic
Željko Hladika/Pixsell
17.09.2010.
u 22:30

Obrana je u žalbi navela da je presuda utemeljena na pretpostavkama, a ne na zatvorenom krugu indicija.

Armend Musliu (31) i Vittorio Vukdedović (34) pravomoćno su osuđeni na po 30 godina zatvora zbog otmice i ubojstva mladog Slovenca Jure Bajde (22), sina Iztoka Bajde, jednog od šefova slovenskog Petrola. Odlučio je tako Vrhovni sud, potvrdivši presudu koju je vijeće Renate Miličević, sutkinje zagrebačkog Županijskog suda, donijelo lani u lipnju. Kako je riječ o kazni dugotrajnog zatvora, i Musliu i Vukdedović imaju pravo na još jednu žalbu.

Oteli i zakopali


Njih su se dvojica teretila da su nesretnog Bajdu oteli i zatočili u lipnju 2007., nakon čega su od njegova oca tražili otkupninu od 200.000 eura. Kada je nisu dobili, mladića su ubili, samoljepljivom vrpcom mu zavezali ruke oko zglobova, a na glavu mu navukli tri PVC vrećice te ga zakopali u jamu pokraj vikendice u Moslavačkoj Slatini.

Iako su se u svojima obranama branili da je riječ o insceniranoj otmici, u kojoj je sudjelovao i sam Bajda, vijeće im nije povjerovalo. Musliu i Vukdedović su se žalili na presudu smatrajući da je došlo do bitnih povreda kaznenog postupka i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. U svojoj žalbi Musliuov branitelj Hrvoje Korša naveo je, među ostalim, i da je sudsko vijeće nižeg suda prekoračilo rok za izradu pisanog obrazloženja presude. No Vrhovni sud smatra da ta činjenica nema nikakvih procesnih posljedica, a predsjednica sudskog vijeća obrazložila je razlog zbog kojeg je pisanje obrazloženja trajalo dulje no što je predviđeno. Prema Vrhovnom sudu, obrana okrivljenika nije u pravu ni kada tvrdi da se nepravomoćna presuda zasniva na pretpostavkama, a ne na zatvorenom krugu indicija.

Nema proturječja


Stajalište Vrhovnog suda je da je “sud prvog stupnja za sva svoja utvrđenja dao dostatne razloge, među kojima nema proturječja”. Dajući za pravo nižem sudu, Vrhovni je sud upozorio i na činjenicu da su se okrivljenici međusobno teretili, a dao je i packu Musliu te ga je upozorio na neprimjerene kvalifikacije jer je u svoj žalbi naveo da su “zaključci nižeg suda monstruozni”. Kao što nisu prihvaćene žalbe okrivljenika i njihovih branitelja, nije prihvaćena ni žalba tužitelja koji je tražio maksimalnu kaznu. Objašnjeno je da je niži sud u dovoljnoj mjeri cijenio sve otegotne i olakotne okolnosti pa, po stavu Vrhovnog suda, “nema uvjeta za strože, ali ni blaže kažnjavanje okrivljenika”.

Komentara 12

DI
dr-ivek
23:07 17.09.2010.

Znajući naše krivosuđe, sad će im vrhovni sud vjerovatno dati 2 godine uvjetne. Uz dobro ponašanje za 6 mjeseci su vani.

DI
dr-ivek
00:41 18.09.2010.

nikudnikam Dakle ima pravo na još jednu žalbu vrhovnom sudu jel tako ? Što tebi nije jasno u mome komentaru? I nakon žalbe, kao i uvjek, najvjerovatniji je ishod maksimalno smanjivanje kazne.

NI
nikudnikam
23:25 17.09.2010.

@ dr- ivek, vidiš da ne znaš naše pravosuđe ili si nepismen. Vrhovni mu je potvrdio prvostupanjsku presudu i sad je samo još formalnost da im ju potvrdi i drugi put.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije