Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvostruka igra

Inspektor dileru: Preko Učke ne idi, ne mogu te štititi

Uhićeni inspektori
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/4
15.01.2015.
u 21:18


Na ukradenoj drogi i informacijama koje je dilao zaradio je 135.000 eura

– Znam da radiš kokain, možemo se dogovoriti. Pustit ću te da radiš “na malo, ali to moraš platiti” ili: – Ako se misliš baviti drogom, slobodno reci, mi ćemo te zaštititi, nas šestero te neće dirati – tek su neke u nizu ponuda koje su sitni dileri, ali i narkošefovi koji su pod sobom imali organizirane mreže preprodavača droge u Istri, godinama dobivali od višeg policijskog narednika Amira Jusufovića Đuzija, inspektora Odjela za droge PU istarske, usto i policajca odlikovanog spomenicama Domovinskog rata i domovinske zahvalnosti i medaljom za Oluju.

Dileri protiv dilera

Jusufović se prema jednoj točki opsežne USKOK-ove optužnice tereti se i da je radi prodaje narkotika organizirao zločinačko udruženje s dvojicom suoptuženih. Uz inspektora, optužena su i trojica njegovih kolega policajaca koji su čuvali leđa dilerima te šefovi i članovi dvaju istarskih narkoskupina. Na optuženičkoj klupi u sudnici riječkog Županijskog suda tako će se u ovom postupku naći čak 25 optuženih što nije čest slučaj. Optuženi Jusufović, detektiv kriminaliteta droga, koji je u pravilu prvi s ponudom koja se ne odbija prilazio dilerima, zauzvrat je od njih, što se u većini slučajeva pokazalo tek izgovorom da i sam zaradi u narkobiznisu, tražio informacije o “onim drugima” – što rade, kad im stiže droga, od koga kupuju, gdje je primopredaja, gdje je “štek” (skrovište)? Tako je, dobro informiran, mogao uzimati heroin i kokain od jednih i davati drugima i pritom zarađivati. Pravodobnim je dojavama o pretragama, akcijama, uhićenjima i zanimljivim iskazima već uhićenih dilera obavještavao koga je trebalo i tko je za to plaćao. Sitni dileri, kad bi ih uhitili, nisu bili iznenađeni kad bi im rekao: – Ako u budućnosti budeš imao ovakvih problema, slobodno mi se obrati za pomoć – jer su znali kakav deal Đuzi nudi. No, iskusni policajac sve bi odmah upozorio da im osigurava nesmetan rad i povlašteni status samo u Istri: –  Ne smiješ ići preko Učke, ne idi onamo –  govorio je dajući do znanja da njihove probleme s riječke strane ne može riješiti.

Posebni brojevi telefona

U operativnim bilješkama svoje je kompanjone nadređenima prikazivao kao “informatore”, što je u njegovu poslu uobičajeno i dopušteno. Pokrivanje dilera, kao primjerice sastavljanje bilješke o razgovoru s informatorom dan prije nego što je ovaj uhićen i doveden u policiju, otkrivene su u vrijeme dok je inspektor bio pod posebnim mjerama nadzora koje su razotkrile i svu silu njegove nedopuštene komunikacije. Stotine razmijenjenih SMS poruka i telefonskih razgovora, sastanci na skrovitim mjestima, ne mogu se, tvrde tužitelji, ni čim opravdanim objasniti. Uvijek budan i na oprezu, Jusufović je s onima koji su ga plaćali imao prikrivenu komunikaciju, koristile su se dogovorene šifre koje bi značile hoće li se sastati ili ne. Tako je u komunikaciji s dilerom Andrejem Butkovićem “Poreč” bio znak za opasnost, a razmijenjene poruke njih dvojice bile su nalik dopisivanju ljubavničkog para u kojem je ženska strana bio inspektor, a muška Butković. Razmijenili su nekoliko stotina poruka, a i SMS-ovi s drugim osobama od Jusufovićeva interesa također se broje u stotinama. Za komunikaciju je imao nekoliko mobitela i brojeva. Njegova se kriminalna aktivnost proteže od ljeta 2008. do prosinca 2013. Zaradio je, prema tvrdnjama tužitelja, najmanje 135.000 eura, ili od prodaje informacija koje su štitile dilere ili od prodaje narkotika.

>> Da bi mogao u miru prodavati heroin, diler inspektoru davao 5000 eura mjesečno

Ključne riječi

Komentara 6

19
1995josip
21:56 15.01.2015.

Prostitucija , droga , u svim kriminalnim granama su upleteni i pojedini loši policajci koji kad , tad završe u zatvoru gdje i pripadaju kriminalci .

TA
tamanitelj
10:21 16.01.2015.

Amir ,,vidim da je to pravi Istrian ,,nažalost takvih pravih ima barem 50 %

Avatar Niškorist
Niškorist
14:23 16.01.2015.

Kriminalac ili branitelj ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije