Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dinko Pintarić

Što je sve otkrila istraga protiv bivšeg HDZ-ovog gradonačelnika Siska

02.06.2013., Sisak - Dinko Pintaric od Kristine Ikic Banicek izgubio u drugom krugu lokalnih izbora za gradonacelnika. Bivsi gradonacelnik Dinko Pintaric priznao je poraz, cestitao novoj gradonacelnici i najavio povlacenje iz politike.
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
05.09.2015.
u 19:47

Dvoranu je trebala graditi tvrtka Drage Vidakovića

Veliku ulogu u projektu sisačke sportske dvorane, zbog koje je pokrenuta istraga protiv Dinka Pintarića, bivšeg gradonačelnika Siska, imao je Drago Vidaković, bivši čelnik Hypo leasinga u Hrvatskoj, inače Siščanin.

Dvorana se trebala graditi po principu modificiranog leasinga na gradskom zemljištu. Grad bi 15 godina plaćao najam uz obvezu konačnog otkupa za 40 posto vrijednosti.

Svjedok protiv Sanadera

Vidaković je bio svjedok na suđenju Ivi Sanaderu za aferu Hypo te je 2008. svjedočio kako je u siječnju 1995. vidio da bivši premijer uzima kuvertu od Wolfganga Kulterera, tadašnjeg direktora Hypa. I sam Vidaković osumnjičen je za 18,5 milijuna kuna teške malverzacije, a optužen je i za primanje mita. U kontekstu istrage protiv Pintarića Vidaković je zanimljiv jer je bio predsjednik uprave Epsilon građenja, tvrtke koja je dobila pravo gradnje dvorane u Sisku. Na natječaj, objavljen 19. studenog 2007., javila se i tvrtka Jadran jahte čiji je osnivač Hypo leasing Kroatien, kojoj je tada čelnik uprave bio Vidaković.

Nitko se drugi nije javio na natječaj, čime je ispunjen zakonski uvjet o najmanje dvije prispjele ponude. Natječaj je objavljen 19. studenog 2007., a Epsilon građenje osnovano 10 dana prije. No cijeli postupak natječaja ima mnogo nejasnoća. Pet dana prije natječaja Grad Sisak osnovao je Povjerenstvo za njegovu provedbu koje su činili Veljko Novak, Željko Jajčinović i Gordana Sedmak Jajčinović. U odluci za provedbu natječaja pisalo je kako je procijenjena vrijednost 75 milijuna kuna, a tako je pisalo i u samom natječaju. Odabrali su minimalni zakonski rok za dostavu ponuda od 15 dana pravdajući se „žurnošću postupka" iako gradnja dvorana nije zahtijevala žurnost.

Na natječaj stižu dvije ponude, Epsilon građenje nudi 129,1 milijun kuna, Jadran jahte 132,6 milijuna kuna, bez PDV-a. Svi dokumenti isti dan ovjereni su kod istog javnog bilježnika. Troškovnik na objema ponudama pisan je istim rukopisom, sa samo šest stavaka, kao i dodana rukom pisana napomena na dnu ponuda: "Ponuda je rađena bez projektne dokumentacije i moguće su promjene cijena u slučaju razlike prema projektu i drugih okolnosti". Upravo će razlike u projektu dovesti do neplanirano utrošenih gotovo 100 milijuna kuna.

U to vrijeme prokuristi Epsilona su Tomislav Topić i Gabrijel Cvitković, a u Jadran jahtama direktor je Tomislav Topić, a prokurist Gabrijel Cvitković.

Umetnuta potvrda

Stoga ne čudi što se Jadran jahte nisu žalile na činjenicu da je u ponudu Epsilona na dan otvaranja ponuda naknadno umetnuta potvrda Porezne uprave da tvrtka nema dugova prema državi. To se vidjelo i po ručno izmijenjenoj numeraciji stranica u ponudi. Povjerenstvu to nije bilo bitno iako je u uvjetima natječaja navedeno da je zabranjeno dodavati i mijenjati dokumentaciju. Povjerenstvu nije bilo bitno ni što su ponude bile dvostruko veće od procijenjene vrijednosti pa su 5. prosinca odabrali onu Epsilon građenja.

Gradsko poglavarstvo tek 29. prosinca 2007. mijenja odluku od 14. studenog o vrijednosti nabave sa 75 na 129,5 milijuna kuna. Poslije će se, zbog odvoza otpada i drugih radova izvan projektne dokumentacije, taj iznos potrošiti samo na pripremne radove i dio ugovorenih radova, a vrijednost dvorane, s otkupom, nanovo isplanirati na 471 milijun kuna. Pintarić, koji se sumnjiči da je grad oštetio za 96 milijuna kuna, cijelu priču i dalje nije voljan komentirati.

>> Pokrenuta istraga protiv bivšeg HDZ-ova gradonačelnika Siska Dinka Pintarića

>> Grad pod hipotekom - Hoće li zbog dvorane Sisak postati Hypograd?

Komentara 34

GA
gasparri
20:02 05.09.2015.

A što je sve otkrila istraga oko gradonačelnice Siska Ikić Baniček koja je do grla u kriminalu zbog afere Kopa Beach? Zašto uskoci zataškavate kriminal sdp-ovaca i skrećete pozornost s njihovih afera?

GA
gasparivo
20:05 05.09.2015.

Partijski uskok skreće pozornost s krimnala sdp-ovaca u Sisku. Nećete uskoci još dugo moći zataškavati aferu Kopa Beach.

GU
gustirna
20:23 05.09.2015.

A sto sve nije otkrila istraga partijskog uskoka u jugokmunistckoj rijeci gdje izvjesni crveni grofonacelnik obi nije platio niti jednu ratu kredita za dvoranu zamet i plivalista na kantridi.....naime drug obersnel otplacuje samo kamate na kredite.....i ceka da to netkoo drugi plati....jer on se osjeca siguran dok je partijskog dorha uskoka,pnuskoka,milicije,pravosudja.....e moj pintaricu,zastk nisi kao kph-sdp ukrao zeljeznicku prugu od siska do karlovca i umjesto da lova zavfsi u crvene đepove platio gradnju dvorane....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije