Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
privedeni

Četvorku sumnjiče za odlaganje bačava s opasnim otpadom

Bačve s opasnim otpadom kod Karlovca
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
08.05.2015.
u 22:57

Muškarac (40) se sumnjiči da je 30. travnja preuzeo ukupno 88 bačvi s otpadom te ih teretnim automobilom od kraja travnja do 6. svibnja odbacio u okoliš na više lokacija na području Karlovačke županije

Karlovačka policija privela je četiri osobe, od 32, 39, 40 i 41 godinu s područja Karlovačke i Primorsko - goranske županije, koje sumnjiče za odlaganje čak 60 bačava s opasnim otpadom na području Karlovačke županije. Naime, kako navode u policiji, temeljem dojava građana o odbačenim bačvama, policija je istragu pokrenula u suradnji s inspekcijom Ministarstva zaštite okoliša. Istraga, u kojoj su slijedili i tragove oznaka, odnosno natpisa na odbačenim bačvama, dovela ih je do četvorke koja je kasno poslijepodne uz kaznenu prijavu zbog ugrožavanja okoliša otpadom, privedena u Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu radi ispitivanja. Policija ih sumnjiči da su u travnju ove godine dogovorili ilegalno zbrinjavanje opasnog otpada iz skladišta tvrtke koja se nalazi na području Istarske županije.

– 40-godišnjak se sumnjiči da je 30. travnja preuzeo ukupno 88 bačvi s otpadom te ih teretnim automobilom od kraja travnja do 6. svibnja odbacio u okoliš na više lokacija na području županije. Do sada su na 12 lokacija pronađene 63 bačve – napominju u PU karlovačkoj.

Osim četvorke, kazneno je odgovorno i trgovačko društvo s područja Primorsko - goranske županije, te 41-godišnjak kao odgovorna osoba tog trgovačkog društva. U policiji kažu kako nastavljaju kriminalističko istraživanje u ovom slučaju u sklopu kojeg će rasvijetliti i gdje je preostalih 25 bačava koje su preuzete iz skladišta u Istri.

Podsjetimo, bačve koje su do sada nađene, odbacivane su uz rijeke ili uz makadamske puteve po šumama u to na području Karlovca, Duge Rese, Ozlja i Ribnika.

Sve pronađene bačve od početka tjedna skladištene su u tvrtki CIAK u Vojniću koja je jedina ovlaštena za zbrinjavanje opasnog otpada. Sudeći po boji i mirisu sadržaja vidljivog iz nekoliko bačava koje su nađene otvorene, vjerojatno je riječ o starim bojama i otapalima, odnosno razrjeđivačima. Što se točno u bačvama nalazi, bit će poznato nakon analize uzoraka koje je inspekcija zaštite okoliša iz svih pronađenih bačava uzela.

Vijest policije o uhićenju osumnjičenih komentirao je i karlovački gradonačelnik Damir Jelić koji je zahvalio policiji, vatrogascima,tvrtki Čistoća, svim udrugama s područja  Karlovca te svim predstavnicima mjesnih odbora i gradskih četvrti koji su, bez obzira na raspuštanje, bili angažirani na terenu.

- Od početka nisam sumnjao da će slučaj biti razriješen. Zadovoljan sam i zahvalan, te vjerujem da se ovakvo nešto neće ponoviti - dodao je Jelić. Naime, sanacija terena i odvoz opasnog otpada do sada je odrađena na račun općina i gradova gdje su bačve nađene. S pronalaskom krivca, oni će od njega tražiti naknadu štete koja će svakako iznositi više stotina tisuća kuna.

>> Pronašli čak 45 bačava odbačenih na 9 lokacija

Komentara 6

OB
ObrenM
01:01 09.05.2015.

Najstrozije kazniti ove neljude uz objavu njihovih podataka.

AU
aurora1zn
00:20 09.05.2015.

kako nadju bacace bacvi a nemru naci nestalog nacelnika veze HV-vec ga nakon deset dana nadje slucajni prolaznik uz savu-nesto tu ne stima

OK
okvardz
23:09 08.05.2015.

Ovo može biti plačena sabotaža-diverzija od tko zna koga jer su bačve sa opasnim otpadom bacane upravo u području koje je bogato pitkom vodom.Istraga treba jednim dijelom krenuti i u tom pravcu jer vidimo sa kim živimo i opreza nikad dosta.Bolje puhati na hladno nego se opet opeći jer vrag nikad ne spava a tako i oni koji Hrvatskoj i Hrvatima ne žele dobro. Evo i zbog ovog Hrvatski pošteni stanovnici obratite pažnju i bilježite sva sumnjiva kretanja te obavještavajte policiju o ovakovim ili sličnim pronalascima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije