Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čudan zahtjev

Čalušić: Pustite me jer u zatvoru patim od klaustrofobije!

'13.11.2012., Zagreb - Na Zupanijski sud u Zagrebu dovedeni su osumnjicenici uhiceni u akciji Hipokrat na saslusanje kod istraznog suca. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
'Goran Stanzl/PIXSELL'
07.04.2013.
u 21:00

Iako je Čalušić za obranu sa slobode ponudio jamčevinu od 3,3 milijuna kn, ona mu je odbijena

Miro Čalušić (35), vlasnik lanca mjenjačnica, optužen da je od 2007. do rujna lani sklopio lihvarske ugovore sa 25 osoba te tako “stekao” oko 31,1 milijun kuna u novcu i nekretninama, ostaje u pritvoru. Uz Čalušića optuženi su i njegov brat Hrvoje (30), koji je na slobodi, te stric Marijan (70) i Ivan Anđelić, kojima je također produljen istražni zatvor, dok je Ana P. (35) puštena da se brani sa slobode.

Pokret otpora

Iako je Čalušić kao jamčevinu da se brani sa slobode ponudio hipoteku nad nekretninama oca i supruge vrijednima oko 3,3 milijuna kuna žaleći se na sudu da ima zdravstvenih problema i da u zatvoru pati od klaustrofobije, istražni mu je zatvor produljen jer postoji opasnost da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke i ponoviti kazneno djelo.

Čalušić se tereti da je od početka 2007. do rujna 2012. u Zagrebu i Dubrovniku. koristeći lakovjernost, životne i ekonomske neprilike građana, s njima sklapao ugovore o zajmu. U njima je navodio uvećane svote od onih koje su stvarno primili, a optužen je i da je ugovarao kamatnu stopu veću od zakonom dopuštene. Kao sredstva osiguranja povrata zajmova ugovarao je sporazume o prijenosu prava vlasništva na nekretninama. Pred optužnim vijećem zagrebačkog Općinskog kaznenog suda tvrdio je da se nije bavio kaznenim djelima. Govorio je da nikad nikoga nije ucjenjivao te da ga je kriminalna grupa, koju je nazvao “pokretom otpora”, lažno optužila i zavela tužitelja pa je zbog lažnih optužbi okrivljen. Uvjeren je da ta grupa želi doći do nekretnina do kojih je on došao na legalan način. Požalio se da su u zatvoru uvjeti jako teški, da pati od klaustrofobije, o čemu ima i dokumentaciju i preporuku liječnika da bi trebao na preglede izvan zatvora. Jadao se i da zatvorenici koji su s njim u sobi ne shvaćaju njegov problem s klaustrofobijom i misle da on glumi...

Pozivi i SMS-ovi

No optužno vijeće zaključilo je da, s obzirom na to da se bavi davanjem zajmova uz ugovaranje nerazmjerne koristi, postoji opasnost da bi na slobodi nastavio činiti istovrsna nedjela, ali i pokušao utjecati na oštećene jer su neki od njih svjedočili da im je slao SMS-ove i nazivao ih. Usto tužiteljstvo treba ispitati još troje svjedoka. Nakon tri mjeseca provedena iza rešetaka na slobodu je uz jamčevinu od 330.000 kn puštena Ana P., majka dviju djevojčica, koja je optužnom vijeću kazala da se boji da bi, ako ostane u zatvoru, mogla izgubiti privremeno skrbništvo nad kćerima.

>> M. Čalušić s ekipom kamatara ide na sud zbog lihvarskih ugovora

Ključne riječi

Komentara 1

IB
ivan.biljan68
09:51 28.02.2015.

Imali smoKutlu,pa iako osuđen,za"Brodokomerc",zgiljao je u Bosnu,pa kad ćemo se mi naučiti,da nam "uvoznih špekulanata-ne treba,imamo dosta naših frka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije