Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE za otmicu

Ante Jelavić: Nikada nisam ubio nikoga pa ni Leutara

ante jelavić
Boris Šćitar/PIXSELL
15.03.2010.
u 13:14

Optuženi Vlado Ćurić i Mario Miličević priznali su krivnju za otmicu Ante Jelavića, ali ne i Dalibor Prgomet.

ZAGREB – Antu Jelavića pratili smo danima, a prije te otmice, planirali smo još jednu. Shvatili smo da on često ide u šetnju pješice te da prolazi pokraj NSB-a. U promatranju su sudjelovali Vlado Ćurić, Dalibor Prgomet i ja. Zadatak je mog sina Vlatka bio da Jelavića ugura u vozilo. Htjeli smo ga oteti jedan dan kraj NSB-a, no Ćurić mi je rekao da ga je spazio djelatnik koji naplaćuje parking, pa smo odustali – kazao je danas Mario Miličević Baja (47), jedan od optuženih za otmicu Ante Jelavića, bivšeg predsjednika HDZ-a BiH.

Jelavić je otet lani 8. travnja, a osim Miličevića, za otmicu su još optuženi Vlado Ćurić (39), Dalibor Prgomet (33), Vlatko Miličević (27), kojem se sudi u odsutnosti, te Saša Savinović (35), protiv kojeg je postupak ustupljen BiH.

Dvojica iznijela obranu

Miličević i Ćurić danas su priznali djelo te iznijeli obranu, a obranu je iznio i Prgomet koji je kazao da nije kriv iako je u istrazi bio priznao sudjelovanje u otmici.

Kao motiv otmice Miličević je naveo svoj stav prema Jelaviću koji mu je, kako kaže, upropastio život. Miličeviću se naime sudilo zbog ubojstva Joze Leutara, doministra BiH te je u tom postupku bio oslobođen. Tijekom jučerašnjeg ročišta spominjao je i da ga se tereti zbog ratnog zločina te zato ne živi u BiH već u Hrvatskoj.

– Nadao sam se da će Jelavića, kad bude na teritoriju BiH, ondje locirati policija BiH te da će biti priveden pravdi. Čudno mi je što se nakon otmice, kada se oslobodio, nije javio vlastima BiH, graničnoj policiji ili bilo kome, a bome je čudno i kako je prešao granicu. Poslije otmice, kada smo se vraćali prema Zagrebu, čuo sam da je on oslobođen i sam sam se mislio prijaviti policiji. Inače, čuo sam da je za njegov povratak u Zagreb plaćeno mnogo novca – kazao je Miličević.

Ante Jelavić ostao je pri svome opširnu iskazu koji je dao u istrazi, a na upit kako je prešao granicu, odgovorio je:

– Od Rame do granice dovezli su me prijatelji, a onda sam je prešao pješice.

– Kako ste nazvali te prijatelje? – zanimalo je predsjednicu vijeća sutkinju Koraljku Bumči.

– Kad sam se oslobodio, došao sam do neke kuće u kojoj su mi ljudi dali mobitel pa sam ih nazvao – kazao je Jelavić.

Presuda u srijedu u 8.30

Zanijekao je Miličevićeve tvrdnje kako je on naložio generalima Ivanu Andabaku i Slavku Sopti da od Miličevića zatraže da napravi paklenu napravu kojom je ubijen Jozo Leutar.

– Nikada nisam imao veze s nekim ubojstvom, pa ni s ubojstvom Joze Leutara – kazao je Jelavić

Suđenje koje je danas počelo, s obzirom na priznanja i obrane završeno je u istom danu, a objava presude sazvana je za srijedu u 8.30 sati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije