Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dom

Čipkaste kreacije oduševljavaju raskošnom i domišljatom izradom

'Urquiola_nnn_vma_30092010'
Foto: ''
1/6
10.10.2010.
u 11:45

Čipka je, po tko zna koji put, zavladala modom pa je u skladu s tim ‘izronila’ i u interijerima

Lepoglavska, paška, hvarska, svetomarska, primoštensko-rogoznička... Čipka je od davnina dio hrvatske tradicije, a na globalnoj razini i ove je sezone, po tko zna koji put, zavladala modom koja se već tradicionalno “preslikava” na interijere. Osobito je posljednje desetljeće svjetskog produkt dizajna iznjedrilo visokostilizirane čipkaste kreacije koje poput prave čipke odišu romantikom, profinjenošću, glamurom, mistikom... Unatoč “kićenosti” – ili baš zbog nje – savršeno se uklapaju u moderne, minimalističke prostore. 

U visokoj modi za dom svaki čipkasti predmet ima posebnu priču, poput Prinčeva stolca s kojim se danska dizajnerica Louise Campbell 2001. godine prijavila na natječaj čija je tema bila: dizajnirajte stolac za danskoga princa Frederika. 

Campbellova je osmislila stolac kao spoj proturječnosti što obilježavaju Frederikov život: tradicionalno (čipka) i moderno (visokotehnološka izrada). Prinčev stolac nije pobijedio na natječaju, ali je kasnije postao jedan od glavnih svjetskih aduta danske tvrtke HAY i osvojio brojne nagrade za dizajn. Naizgled čipkasta struktura Prinčeva stolca nije nimalo krhka – riječ je o laserski izrezanom čeliku! Tako je nastao i Zanottin naslonjač Veryround, još jedno tehno remek-djelo Louise Campbell. Na izazov delikatnog motiva čipke u tvrdom materijalu spremno je odgovorio i kultni francuski dizajner Philippe Starck stolcem Miss Lacy. Španjolska dizajnerska zvijezda Patricia Urquiola rado “provlači” motiv čipke kroz namještaj, tekstil, sagove... a krhkost uspijeva dočarati čak i na tvrdim keramičkim pločicama. 

I nizozemski dizajneri Marcel Wanders i Tord Boontje prekaljeni su majstori za vrhunske čipkaste kreacije. Wanders je stolić od prave čipke očvrsnuo epoksidnom smolom, a gotovo sve što Boontje dotakne neodoljivo podsjeća na čipku!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?