Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZLOŽBA Fotografije kubanskog revolucionara

Che drugi put u Rijeci

27.01.2009.
u 17:21

RIJEKA – Ernesto Che Guevara i danas je, 42 godine nakon smrti, idol mladih koji, kao i sve generacije njihovih godina, žele mijenjati svijet. Fotografija južnoameričkog revolucionara gleda sa zidova i majica, premda mnogi znaju tek poneki detalj iz života ikone 20. stoljeća, a još je manje onih koji znaju nešto o njegovu djetinjstvu i prvim mladićkim danima.

Taj dio života otkriva izložba “EL CHE – Svjedočanstva iz arhiva obitelji Guevara”, koja se otvara u srijedu navečer u riječkoj Filodramatici. Fotografije i dokumente o Ernestu uspjela je od druge supruge Cheova oca Ane Erre de Guevara Lynch i Cheove polusestre Marije Victorije Guevara dobiti direktorica Primorskog poletnog festivala Koper Neva Zajc, kad ih je posjetila u njihovu domu na Kubi.

Malo je poznato da je Che posjetio Rijeku, o čemu svjedoči danas umirovljeni fotoreporter Petar Čučo Grabovac koji ga je jedini snimio 1959. godine, i sada će davno pohranjena fotografija dopuniti slovenski postav.

– Došao je neslužbeno posjetiti gradonačelnika Edu Jardasa koji se 1945. godine nakon burnog revolucionarnog života u Južnoj Americi vratio u rodni grad. Guevara je bio s kubanskom delegacijom na Brijunima, a čulo se da nije baš bio zadovoljan primanjem kod Tita, pa je otišao u Rijeku. Snimanje je bilo strogo zabranjeno, ali uspio sam – kaže Čučo.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?