Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RODOLJUBNA ZANOVIJETANJA

Čast Dunje Gotovine

08.05.2008.
u 19:00

Zašto se generalova žena Dunja Zloić-Gotovina skriva od javnosti? - pita se jedan tjednik nakon što se supruga haaškog uhićenika oglasila prvi put nakon 2001. te preko odvjetnice najavila tužbe protiv nekih listova i porekla nagađanja iz knjige Carle del Ponte da se odrekla muža i omogućila da bude uhićen saznavši za njegovu vezu s “atraktivnom plavušom”.

Autor se teksta ne može načuditi tom ustrajnom izbjegavanju medija, činjenici da se Dunja Gotovina “posve posvetila kućanstvu i odgoju sina Ante”  te “u posljednjih sedam godina gotovo se isključivo kreće u krugu obitelji i prijatelja svoga muža”. Pa će zaključiti: takva je jer je “odgojena veoma konzervativno, patrijarhalno, što je i u skladu s predodžbom o djetetu gastarbajtera podrijetlom iz Dalamtinske zagore”.

Ova sumnjičavost prema časnom i normalnom držanju u nenormalnim okolnostima hoće reći kako su mediji važniji od nečije privatnosti, pa ako tko, za medije privlačan, tu privatnost čuva, ako se ne prostituira, žrtva je patrijarhalnog, konzervativnog odgoja i odudara od slike svijeta u kojem su mediji jedino mjerilo. Ali “dijete gastarbajtera podrijetlom iz Dalmatinske zagore” ima neka druga mjerila, ima svoju čast i čast svoje obitelji koju štiti kako su je stoljećima štitili naši preci, što je neobično u vremenu u kojem se bez srama sve razgolićuje te se uživa u izlaganju nezasitnom oku žrtvožedne publike.

Uostalom, tko ima obraza čuditi se šutnji osobe koja je doživjela strahote nakon kojih je šutnja jedini dostojan odgovor onima koji su joj te strahote priredili!? Zar da za javnost govori u zemlji u kojoj joj vlast, sa Sanaderom na čelu, uz trijumfalno bubnjanje medija, onako bjesomučno progoni supruga te ga otkriva, izdaje i predaje u ruke tužiteljici koja je optužila nedužne hrvatske generale a odbila optužiti cijeli vrh agresorske JNA, i koju su njezini suradnici optužili zbog pristranosti u kojoj je Kadijevića i drugove, kako je rekao londonski povjesničar Attila Hoare, poštedjela kao da je poštedjela najveće nacističke zločince Himmlera, Gu00F6ringa, Gobbelsa, Jodla...!?

U zemlji u kojoj su se Hebrang, Šeks, Kosor, Milinović, Bebić i mnogi drugi licemjeri iz HDZ-a upravo na krilima potpore progonu Gotovine održali u Sanaderovoj milosti - u javnosti se “iskupljujući” uvjerenjem da je Gotovina nevin. U zemlji iz koje su novinari po cijelom svijetu tražili dokaze o generalovoj kriminalnoj prošlosti, pa te “dokaze” gromoglasno objavljuju a poslije ih sami opovrgavaju. U zemlji u kojoj joj policija pred malodobnim sinom brutalno provaljuje u kuću. U zemlji u kojoj je iz Hrvatske vojske izbacuju na ulicu, ostavljaju je bez plaće, mirovine i zdravstvenog osiguranja. U zemlji u kojoj na sudu dobiva spor s MORH-om, a MORH, na čelu kojeg je dezerter Vukelić, na presudu se oglušuje.

Zar da za javnost govori u zemlji u kojoj javna televizija, HTV, svako malo daje prostor srpskim ubojicama i Miloševićevim ministrima, vadeći ih, kako piše sam beogradski tisak, iz “krvavog blata”, dok se hrvatski generali koji su časno branili domovinu i koje Dunja Gotovina uljudno pozdravi kad ih sretne žigošu kao “rigidni desničari” i “obavještajno podzemlje” koje samo što ne bi trebalo deratizirati!?

U zemlji u kojoj su komentatori iz 90 posto medija ronili suze zbog odlaska Carle del Ponte koja je sročila onako sramotnu optužnicu za Gotovinu, protiv čijeg se uhićenja u jednoj anketi HTV-a izjasnilo 90 posto gledatelja! Dakle, zar da govori za medije koji se i ne mogu nazvati hrvatskom javnošću!? Šuteći za takvu javnost, čast heroja zatočenog u Haagu brani mu žena u svom privatnom zatočeništvu i sama heroina.

Želite prijaviti greške?