Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ŽENA ZMAJ'

Carica koja je žrtvovala sve za svoje carstvo

11.12.2008.
u 11:36

Posljednja desetljeća devetnaestog stoljeća bila su za kinesku povijest burno razdoblje, obilježeno ponižavajućim najezdama stranaca i domaćim ustancima, koji su na kraju doveli do propasti dinastije Ch’ing. Jedina konstanta u tom uskovitlanom vremenu bila je vlast žilave, vječno snalažljive Tsu Hai, ledi Jehonale – ili carice Orhideje, kako je poznaju čitatelji hvaljenog bestellera Anchee Min u kojem je opisan prvi dio njezina života.

Posljednja carica priča je o Orhidejinoj dramatičnoj preobrazbi iz tvrdoglave, instinktivne mlade žene u mudru i politički okretnu vladaricu koja je vladala Kinom više od četrdeset godina. Napustivši intimu konkubinine odaje radi svjetla svjetske pozornice, Orhideja se mora suočiti ne samo s pogibeljnim stanjem svoga carstva, nego i s nizom razornih privatnih gubitaka, preuranjenom smrću svoga sina, a potom i posinka. 

Čeznuvši da odstupi s vlasti, a pritom se neprestano saživljavajući sa svojom ulogom, jedino ona - naklonjena progresistima, ali ipak odana konzervativnom mandžurijskom klanu dinastije - može pomiriti suparničke frakcije u državi.

Djelo Anchee Min snažan je revizionistički portret zasnovan na temeljitom istraživanju jedne od najvažnijih figura u povijesti Kine. Za razliku od „Žene-zmaja“ - kako ju je zapadnjački tisak brutalno crnio - manipulativne, krvožedne žene, koja po svaku cijenu želi zadržati vlast, Minina je vladarica intrigantna i iznimno čovječna žena koja je nevoljko stupila na vlast i žrtvovala sve što je imala kako bi zaštitila svoje ljubljene i carstvo osuđeno na propast.

Anchee Min je rođena u Šangaju 1957. godine. Sa sedamnaest godina poslana je u radnički kamp, gdje ju je uočio lovac na talente Šangajskog filmskog studija Madame Mao i angažirao kao filmsku glumicu. U Sjedinjene Države došla je 1984. godine. Njezine memoare, Red Azalea (Crvena azaleja), New York Times je 1994. godine proglasio zapaženom knjigom godine. Knjiga je postala svjetski bestseller a prava su prodana u dvadeset zemalja. 

Kritika je pozitivno primila i romane Becoming Madame Mao (Kako sam postala madame Mao) i Empress Orchid (Carica Orhideja). Dva preostala romana Katherine (Katarina) i Wild Ginger (Divlji đumbir) također su dočekale sjajne kritike te su postigli impresivnu zaradu na stranom tržištu. 

Ovoga će puta u uzbudljive dvorske intrige erotikom prožetog i ritualima i ceremonijama strogo definiranog života u Zabranjenom gradu zaviriti Ivana Kovač iz Koprivnice i Sanda Gršković iz Zagreba. Čestitamo sretnim dobitnicama, a svima ostalima više sreće želimo u idućoj nagradnjači.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?