Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVLJE JE IN

Čak 200 Karlovčana u hvalevrijednoj akciji besplatno izmjerilo očni tlak

12.03.2009.
u 17:57

Čekam već sat i pol vremena. Ali, dobro, samo da sve bude u redu. Podržavam sve ovakve akcije u kojima građani bez naručivanja i uputnice mogu provjeriti svoje zdravlje – kazala je umirovljenica Sonja Poturica, koja je zajedno s brojnim Karlovčanima strpljivo čekala svoj red.

Redovita kontrola
Međutim, mnogi su danas ostali ispred Očne ambulante Opće bolnice Karlovac, jer od 9 do 13 sati nisu svi mogli besplatno izmjeriti svoj očni tlak. Hvalevrijednoj akciji u povodu Svjetskog dana glaukoma odazvalo se čak dvije stotine građana. Njih dvadesetak pozvano je na daljnju obradu i pretrage, ali ne znači da svi i imaju glaukom.

– Vrlo smo zadovoljni i odaziv je jako dobar, što znači da su građani prepoznali naš trud i važnost kontroliranja očnog tlaka, jer glaukom je drugi najčešći uzročnik sljepoće u svijetu. Bilo bi dobro da se očni tlak provjeri svaku godinu do dvije – istaknuo je šef Očnog odjela karlovačke bolnice dr. Damir Vukušić. Iako su dugo čekali da bi provjerili svoje zdravstveno stanje, građani su oduševljeni tom akcijom.

– Nosim naočale i redovito idem na pregled. Međutim, bez previše razmišljanja odlučila sam iskoristiti i ovu priliku. Nadam se da će ubuduće biti više ovakvih preventivnih zdravstvenih pregleda – napomenula je Katarina Gajić. Koliko je važno redovito kontroliranje očnog tlaka govori i podatak da je glaukom specifična, kronična bolest, vrlo podmukla i nema znakova.

To je oštećenje vida smanjenjem i propadanjem živčanih vlakana optičkog živca zbog djelovanja niza rizičnih čimbenika, od kojih je najznačajniji upravo povišeni očni tlak. Jednom nastalo oštećenje vida nepovratno je, a kako je bolest najčešće bez simptoma naziva se i tihim kradljivcem vida.

Nije samo glaukom
U Hrvatskoj ima oko 43.000 bolesnika, pa je u ambulantama obiteljskih liječnika broj glaukomskih bolesnika podjednak onima koji imaju astmu. Stoga je i Očni odjel Opće bolnice Karlovac odlučio građanima ‘darovati’ besplatno mjerenje očnog tlaka.

Stoga bi takve akcije trebale postati tradicionalne. Međutim, kako ističe dr. Vukušić, organizirat će i druge preglede, jer uz glaukom, brojne građane muče i neki drugi zdravstveni problemi.


Pacijenti više ne moraju u Zagreb

Očni odjel karlovačke bolnice slavi 45 godina svoga uspješnog djelovanja. Nakon što je nabavljena oprema za operaciju mrene, uskoro će dobiti i mikroskop za operacije na očnoj pozadini, a trebala bi biti prikupljena i sredstva za računalnu perimetriju, kojom se omogućava rano otkrivanje glaukoma. Iako taj odjel tijekom svoga djelovanja često puta nije pratio razvoj bolnice, sada se to nastoji promijeniti. Pomaci su već tu, a pacijenti više ne moraju u Zagreb.

Želite prijaviti greške?