Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAGAREĆA KLUPA

Čačićev grijeh tek naivnost

VL
Autor
Jasmina Popović
20.06.2008.
u 19:00

Smijenjen je zbog netransparentnog poslovanja, zbog favoriziranja, zbog loših ugovora, zbog zaduživanja, zbog samovoljnih odluka. Milan Bandić? Naravno da ne. HDZ i sateliti zbog tih su razloga smijenili jučer varaždinskog župana Radimira Čačića. Bilo bi smiješno da nije žalosno. Ne zato što ne treba kontrolirati kako se troše sredstva građana i na koji se način zadužuje lokalna samouprava, nego zato što se baš HDZ sjetio da mu netransparentnost u Varaždinu smeta više od netransparentnog poslovanja u Zagrebu, ostalim gradovima i županijama, a da o državi uopće ne govorimo.

Dan uoči smjene Radimira Čačića zbog navodnih grijeha koje je počinio u županiji novine su objavile nasmiješena lica Milana Bandića i Tomislava Dragičevića jer će Grad i Ina Zagrepčanima "pokloniti" još jedno čudo, toplice koje će posramiti sve slovenske wellness-centre. Zagrepčani su o tome iscrpno bili informirani? Rekli su svoje mišljenje, podržali projekt svjesni da im nužno treba takvo što? Naravno da nisu. Njih od takvih "darova" boli glava, ali jednostavno moraju vjerovati da Bandić i Dragičević znaju najbolje.

Njima treba biti posve logično da se Ina, koja je kao državno poduzeće godinama objašnjavala da je zanima samo "core" biznis te se rješavala svojih turističkih i inih dijelova, jer je to neprofitno, sada odjednom sjetila da bi se baš s Bandićem bilo unosno udružiti oko malo turističke ponude u Zagrebu. Kao što im mora biti logično da Grad, koji ne rješava infrastrukturu dijela stanovnika koji kao da žive u 19. stoljeću, sada treba sagraditi zabavište i uljepšati im život. Možda nemaju vodu i kanalizaciju, možda im život zagorčava prometna neregulacija, možda ih uništava samovoljna i divlja gradnja, ali imat će vodeni park i, ako kupe ulaznicu, moći će se ludo zabaviti.

HDZ-u ništa od toga ne smeta, on vrlo ugodno pliva u toj situaciji i ništa im ne bode oči osim, eto, te nepodnošljive varaždinske situacije. Malo jest čudno što ogorčeni Varaždinci nisu masovno izašli na ulice i tražili odlazak omraženog Čačića, ali HDZ je preduhitrio njihovo nezadovoljstvo i riješio im situaciju samo deset mjeseci prije nego što bi imali priliku na lokalnim izborima reći koliko su nezadovoljni načinom na koji Čačić vlada.

Naravno, farsična smjena imala je samo jedan cilj: udariti Čačića tamo gdje ga najviše boli, u njegove projekte, njegovu viziju i njegov način vođenja županije, poniziti ga i uzdrmati. Žešće bi bilo samo da su ga izveli s lisicama iz županije, ali tako daleko se ipak nisu usudili ići. No način je svejedno sramotan i licemjeran i, kao toliko puta do sada, pokazuje bijedu politike. Kako one velike, nacionalne, koja dirigira i dominira, tako i one lokalne i pojedinačne, koje se svodi na potkupljivanje pojedinaca. No, nije nemoguće da je HDZ u Varaždinu prljavo igrao iz jednog posve prozaičnog razloga: da zadrži Čačića u Varaždinu.

Možda očekuju da će se sada ponovno htjeti dokazati u Varaždinu, da će odustati od svojih ambicija prema Zagrebu ili Pantovčaku i uprijeti snage da novim rezultatom pokaže da je HNS vlast u Varaždinu. Time bi sigurno olakšali život svom favoritu Bandiću, s kojim vlastita stranka ne zna što će, ali HDZ i te kako zna, jer on je za HDZ onoliko dobro rješenje koliko je za Zagrepčane loše. Na prethodnim lokalnim izborima nešto je više od 30 posto Zagrepčana izašlo na birališta, a isti bi broj bio idealan i ovoga puta. Čačić u Varaždinu značio bi za HDZ problem manje u Zagrebu. I stoga je jedini poučak priče o jučerašnjoj smjeni: ne budite naivni kao Čačić. Uništite opoziciju kao što su je uništili Sanader i Bandić. Jedino tako možete vladati onoliko (ne)transparentno koliko sami odlučite.

Želite prijaviti greške?