Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Burza siječe građevince

26. studenoga 2008. u 18:34 4 prikaza

Nakon što je država za svoje financiranje povukla više od 2,5 milijardi kuna iz mirovinskih fondova koji su kupili trezorske zapise Ministarstva financija, na Zagrebačkoj burzi nije se ni mogao očekivati bolji dan. A on je donio novi golemi pad vrijednosti dionica, mjeren Crobexom veći od pet posto.

Pravi potop danas su doživjele građevinske dionice, nijedna nije bila ispod dvoznamenkastog minusa, Dalekovod na trenutke i na 17 posto minusa. Na burzi građevinske tvrtke proživljavaju agoniju, njihova tržišna vrijednost pala je čak 80 posto gledajući po sektorima. Od danas, izgleda, nema razlike među građevincima, ruše se jednakom silinom IGH, Ingra, Hidroelektra. Ni ostali sektori nisu bolji, što govori da se novac dramatično povukao s burze.

Najnoviji i velik udar napravila je država koja je mirovince potpuno izbacila iz igre, a ti fondovi jedini su koji mogu djelovati stabilizirajuće na tržište. Posebna su priča građevinari koji su se razvili na valu velikih infrastrukturnih investicija.

Aktualna kriza potpuno im je podrezala krila, a njihove tržišne kapitalizacije neprepoznatljive su od početka godine do danas. Dalekovod je sa 3,5 milijardi tržišne vrijednosti pao na otprilike 700 milijuna kuna, IGH je s više od 2 milijarde pao na 600 milijuna, Ingrina je vrijednost s više od 4 milijarde kuna pala na otprilike 600 milijuna.

Hidroelektra je lani vrijedila više od milijarde kuna, a danas vrijedi oko 140. Iako su svi prvih devet mjeseci ove godine solidno odradili, bez pada prihoda i dobiti, investitori nisko vrednuju njihovu perspektivu. Otprilike 70 posto prihoda ostvarivali su u poslovima s državom koja ih sada ostavlja na cjedilu jer nema prostora za kapitalne investicije.

U osobito je teškom položaju niskogradnja, a pozicija građevinara ovisit će, kaže Josip Galinec, o tome koliko će uspjeti refinancirati svoja zaduženja.

Hrvatski rukometni savez
RUKOMETNO LUDILO
Ajmo Kauboji! Kompletan vodič za praćenje utakmica rukometne reprezentacije
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene