Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Romantična zaštita

Bršljan koji puže fasadom štiti od vlage, hladnoće i vrućine

brsljan_peg_ziv_150510
arhiva
15.05.2010.
u 17:00

Bršljan koji puže fasadom kod mnogih budi slike vlage i cigli koje se mrve, međutim oksfordski znanstvenici tvrde da se ova biljka nepravedno krivi za uništavanje nekretnina

Bršljan koji puže fasadom kod mnogih budi slike vlage i cigli koje se mrve, međutim oksforski znanstvenici tvrde da se ova biljka nepravedno krivi za uništavanje nekretnina i često im ruši cijenu. Znanstvenici sa univerziteta Oxford - gdje bršljan daje karakter mnogim zgradama - otkrili su da biljka zapravo štiti zidove. Trogodišnja studija otkriva da mreža bršljanovih tamnozelenih listova čini toplinsku zaštitu, te izolira cigle od ekstrema u temperaturi i vlage koji često izazivaju pucanje. Također štiti od oštećenja izazvanih sve većim zagađenjem zraka. 

Bršljan služi kao toplinski pokrivač jer zagrijava zidove za 15 posto na hladnom vremenu i hladi ih za 36 posto kad je vruće.

Ipak, istina je da biljke loše djeluju na one zgrade koje su već oštećene jer bršljan lako nađe put u pukotine i rupe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?