Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADIN PRIJEDLOG Vladin Ured za imigraciju i sigurnost smatra da se tako može boriti protiv kriminala i terorizma

Britanska vlada nadgledat će komunikaciju putem društvenih internetskih stranica

25.03.2009.
u 11:03

Dok će se većina vlasnika profila na Facebooku, MySpaceu i sličnim društvenim internetskim stranicama sigurno nasmijati na paranoične primjedbe onih koji odbijaju takve stranice jer "netko to sve prati i nadgleda", neki podaci govore kako njihovi "strahovi" uopće nisu neutemeljeni. Naime, britanska vlada, objavljeno je, predložila je nadgledanje podataka korisnika takvih stranica.

Vladin ured za imigraciju i sigurnost smatra da je to potrebno jer bi moglo pomoći u borbi protiv kriminalističkih bandi i terorista koji bi mogli biti među korisnicima takvih društvenih stranica, no tvrde da ne bi čuvali sadržaj međusobnih razgovora korisnika.
Borci za ljudska prava već su se usprotivili ovom prijedlogu, te su ga nazvali "njuškanjem". Osim podataka s društvenih internetskih stranica, prema ovom bi se prijedlogu pratio i svaki telefonski poziv, e-mail i internetski posjeti u Velikoj Britaniji.

Stranice poput Facebooka, MySpacea i sličnih koriste deseci milijuna ljudi, uglavnom kako bi razgovarali s prijateljima, ali vladini dužnosnici kažu da ih ne zanima sadržaj razgovora, nego samo s kim je određena osoba razgovarala. Neki, pak, smatraju da bi takvi podaci mogli "procuriti" iz vlade.

Britanski liberali smatraju da bi realizacija ovakvog prijedloga, osim diskutabilnog poštivanja ljudskih prava, mogla biti vrlo skup potez. Osim toga, profili korisnika na ovakvim stranicama sadrže osjetljive podatke kao što je seksualna orijentacija, religiozno uvjerenje i politički stavovi.

Glasnogovornik vladina Ureda za imigraciju i sigurnost, s druge strane, tvrdi da vladu ne zanima sadržaj profila korisnika na društvenim stranicama, te da to neće uopće biti uvršteno u podatke koje će vlada nadgledati.
- Jasno nam je da je revolucija komunikacije u ovoj državi sve brža, pa treba promijeniti i način na koji se prikupljaju informacije, tako da bi se službe koje provode zakon mogle i dalje boriti s terorizmom i prikupljati dokaze. (NaM)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?