Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEČ STRUČNJAKA

Naš poker špica svjetski je vrh! To nema ni Elf, ni Englezi, ni Talijani...

Mario Mandžukić
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
11.05.2014.
u 14:00

– Suvišno je pitanje trebaju li Kovaču sva četvorica, Dudu, Mandžo, Olić i Jelavić, kada takav poker napadača ima rijetko koja reprezentacija na svijetu – smatra Branko Ivanković.

Nogometni se trendovi mijenjaju pa si, primjerice, izbornik Nijemaca Joachim Löw može priuštiti da na popis za SP stavi samo dvojicu klasičnih napadača, 35-godišnjega Miroslava Klosea i manje poznatoga Kevina Vollanda iz Hoffenheima.

Prije četiri godine u JAR-u Löw je imao dvostruko više isturenih igrača. Uz Klosea, na popisu su tada bili Kiessling, Cacau i Gomez. Isto kao i Löw postupio je i izbornik BiH Safet Sušić uvrstivši samo provjerene snage – Džeku i Ibiševića.

Jesu li dvojica napadača dovoljna za pripreme i turnir?

– I Nijemci i Bosanci uzeli bi više napadača, ali ih – nemaju! – kaže jedini Hrvat koji je vodio stranu reprezentaciju na SP-u (Iran) Branko Ivanković i dodaje:

– Suvišno je pitanje trebaju li Kovaču sva četvorica, Dudu, Mandžo, Olić i Jelavić, kada takav poker napadača ima rijetko koja reprezentacija na svijetu. Brazil, Argentina i onda bih morao dugo razmišljati tko još. Ne, ne pretjerujem niti stavljam nekome hipoteku. To je realna slika. Recite mi imaju li takvu napadačku silinu Talijani ili Englezi?

Trebamo imati i plan B

Ali Kovač zagovara igru s jednim napadačem? Zato i pitamo hoće li biti mjesta za svu četvoricu.

– Igra s jednim napadačem, to on sad tvrdi, a tko zna što se može promijeniti u izbornikovim razmišljanjima. Trebalo bi svakako voditi računa i o nekom planu B – kaže Ivanković.

Kad je takva gužva, je li suvišno pitanje o – Čopu?

– Čop može igrati i na bočnoj poziciji. I došao bi u obzir kada bi ga izbornik vidio u perspektivi, za godinu-dvije. To prepuštam Niki. Moj je zaključak da imamo odličnu reprezentaciju, ali u najtežoj skupini na SP-u. I da, ako prođemo takvu skupinu, možemo vrlo, vrlo daleko – zaključio je Ivanković.

Otto Barić pak tvrdi da Nijemci nemaju potrebu zvati više od dvije špice. Zato što su svi oni iza jednako ubojiti.

– Pokraj igrača kao što su Götze ili Reus, Löw i ne treba više od dva isturena napadača. Posebno naglašavam Reusa, jednoga od najmodernijih igrača današnjice, čiji je radijus kretanja i do 60 metara od suparničkoga gola. Po tome se razlikuje od, primjerice, Götzea, za kojim i nema pretjeranog žala u Dortmundu iako oni to ne govore. Naime, Reus, za razliku od Götzea, iznimno puno radi prema natrag, i oni su toga Götzea, koji je naravno dobar igrač, dobili u Mhitarjanu – dodaje Barić.

Široka je njemačka lepeza napadačkih varijanti. Primjerice, u posljednjoj pripremnoj utakmici protiv Čilea isturen je bio Klose, a iza njega Götze, Kroos i Özil, dok je u srazu s Talijanima isturen bio Götze, s trojicom iza – Müller, Kroos i Schürle. Brazilci su pak pozvali četvoricu, za svaki slučaj ako se nešto dogodi standardnom trojcu udarnih igala – Neymaru, Fredu ili Hulku. U rezervi će biti Jo i Bernard.

Nitko nema Duduov motiv

A što na otvaranju protiv Brazila može ponuditi Kovač? U odsutnosti Mandže, prvi izbor bit će Ivica Olić iako će mnogi zagovarati igru s Eduardom, čija moć realizacije još nije okopnila. Tu je i emotivni faktor jer Duduov motiv protiv Brazila ne može imati nijedan naš igrač. No isto tako se zna da do “Švabe” emocija teško prodire i kod njega će teško netko dobiti povlasticu. Kod Nike se sve mora zaslužiti, a tko je u ovom trenutku u većoj i boljoj formi od Olića?

>> Izbornik Kovač razmišlja i o Ivanu Močiniću

Komentara 11

Avatar Ron Burgundy
Ron Burgundy
15:02 11.05.2014.

Kako se Tanac bruka s ovim komentarima, Nijemci imaju i Reusa i Götzea i Müllera i Podolskog uz ova dva špica na popisu. Kao da to nisu napadači.... Što se tiče naših, dok nema Mandže probao bih Edurarda kao špicu u sustavu 4-2-3-1 jer Olić uvijek bolje igra kad prodire iz drugog plana (npr. lijevo krilo u trojcu iza Eduarda).

CA
canajrasim
16:03 11.05.2014.

Olic i Dudu dobro suradjuju.Sjetite se tekme protiv Engleske. Smatram da obojica trebaju igrati protiv Brazila. Vezni red,Kovacic,Rakitic i Modric ,nam je odlican. Moglo bi tu biti svasta. Brazil ce zasigurno napasti sto ce otvoriti priliku za polukontre i kontre.

DA
Dankoo
19:36 11.05.2014.

Nemogu vjerovati da je Jelavića stavio u poker s ovim asevima, on je prosječna devetka za englesku drugu ligu. Al eto bar nije govorio da MORA ići ovaj onaj ili bar netko iz lige. Treniro je vani pa je valjda izgubio taj narodni običaj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije