Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČETIRI RAZLOGA

Zašto su Cro Copa i Gonzagu smjestili u poljski Krakov?

'08.09.2007., London, Engleska - Nakon tri runde od po pet minuta u londonskoj O2 Areni jednoglasnom odlukom sudaca francuski je borac Cheick Kongo zasluzeno pobijedio nasega Mirka Filipovica Cro Copa
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
24.01.2015.
u 09:04

Udaljenost između Zagreba i Krakova je 825 kilometara, a gradovi su povezani i redovnom zračnom linijom. Ne sumnjamo kako će značajan broj hrvatskih navijača krenuti put ovog prekrasnog poljskog grada

Mirko Filipović i Gabriel Gonzaga svoj će revanš odraditi u Poljskom Krakovu u prekrasnoj Krakow Areni, otvorenoj 2014. godine. No, zašto baš tamo i zašto je baš u Poljskoj UFC odlučio odraditi svoj dpgađaj?

UFC napokon dolazi u Poljsku, nakon što je prvi pokušaj, koji je bio planiran za jesen prošle godine, propao. Mnogi se pitaju kako to da je najjača svjetska organizacija uopće odlučila na dolazak u ovo srednjoeuropsku državu, zašto su odabrali grad Krakov te zašto baš tamo Mirko Filipović i Gabriel Gonzaga. Mi ćemo pokušati objasniti kroz četiri razloga, piše Fightsite.

Poljski UFC borci

Unutar UFC-a trenutno nastupa sedam poljskih boraca te jedna borkinja. Tome možemo pridodati i Setha Basczynskog koji je poljskog porijekla. Za usporedbu, Irska, unatoč velikom hypeu, ima sedam boraca i jednu borkinju. Time su treća europska zemlja po broju UFC boraca iza Rusije (18, ali čak osam ih je novopotpisano i čeka svoj debi nastup) i Velike Britanije (16).

Jan Blachowitz je velika zvijezda, došao je kao prvak KSW-a i po ocjenama medija najbolji europski borac, a to je i potvrdio fantastično nokautiravši Ilira Latifia u svojoj debi borbi. Iz tog razloga ne čudi što je upravo on prvi objavljeni poljski borac. Također, postoji mogućnost da, u trenutku kad UFC sleti u Krakow, Poljska bude država s UFC pojasom. Joanna Jedrzejczyk se 15. ožujka bori za naslov UFC prvakinje i mogla bi postati tek treći europski nositelj UFC pojasa, i to prvi nakon punih deset godina.

Ostatak poljskih boraca su Piotr Halman, Daniel Omielanczuk, Krzystof Jotko, Pawel Pawlak, Marcin Bandel i supertalentirani Lusakz Sajewski. Ovaj 24-godišnji član lake kategorije ima skor 13-0 i još uvijek čeka svoj UFC debi, a on bi se mogao dogoditi upravo u Krakowu.

Konfrontacja Sztuk Walki

Poznata pod skraćenicom KSW, ova poljska organizacija je među tri najjače u Europi, rame uz rame s M-1 Global i Cage Warriorsima. No, ono što je još važnije, ovo je organizacija koja rasprodaje svaki svoj event, gdje se borce, po riječima Gorana Reljića, tretira kao nekada u Prideu te organizacija gdje slušamo nevjerojatno navijanje. Poljaci su jednostavno ludi za MMA borbama i Poljska je sigurno vodeća europska MMA sila, ako se gleda po kombinaciji kvalitete boraca, medijskog interesa i angažiranosti publike.

Poljska je inače poznata i po Mariuszu Pudzianowskom. Rekorder po broju osvajanja naslova "najjačeg čovjeka na svijetu", uspješni je MMA borac koji također nastupa unutar KSW-a. A što tek reći o Mamedu Khalidovu. Čečenski borac je primio poljsko državljanstvo, a navijači su ga primili kao da je oduvijek njihov. Upravo on trenutno glasi za najboljeg europskog borca, a kad mu je postavljeno pitanje zašto nije u UFC-u, dao je odgovor: "Oni mi ne mogu pružiti ono što imam ovdje!". Možda sada, nakon dolaska UFC-a u Poljsku, doživimo i njegovu promjenu mišljenja.

Dvorana Krakow Arena

Ova prekrasna dvorana, koja ovisno o prigodi, prima između 11.500 i 18.000 gledatelja te u iznimnim prigodama i 22.000, otvorena je u svibnju 2014. godine, a ljetos je bila domaćih spektakularnog svjetskog prvenstva u odbojci, na kojem su Poljaci osvojili naslov prvaka. Ove će godine ugostiti svjetskog prvenstvo A1 skupine u hokeju na ledu, a iduće godine i europsko prvenstvo u rukometu za muškarce.

Unutar dvorana instalirana je najveća količina svjetlosti LED tehnologije u Europi, a također je postavljen i jedan od najvećih svjetskih LED ekrana, površine 540 kvadratnih metara. Osim za sportska događanja, dvorana služi i za koncerte najvećih svjetskih glazbenih zvijezda te je zbog tog svega savršena i za organizaciju ovakvog borilačkog spektakla. Posljednji event takve prirode bio je KSW 29, održan u prosincu prošle godine, na kojem je nastupio Goran Reljić te savladao Tomasza Narkuna.

Blizina Hrvatske

UFC zna koliko je Mirko Filipović popularan u svojoj domovini te koliko bi navijača, ukoliko im se pruži prilika, moglo posjetiti UFC event na kojem on nastupa. Udaljenost između Zagreba i Krakova je 825 kilometara, a gradovi su povezani i redovnom zračnom linijom. Ne sumnjamo kako će značajan broj hrvatskih navijača krenuti put ovog prekrasnog poljskog grada, a pojavi li se mogućnost organiziranog putovanja na ovaj event, naš legendarni borac mogao bi imati ogromnu podršku.

>> Ovo će biti prava poslastica! Otkriveno s kim će se boriti Cro Cop!

Komentara 8

NA
najpametniji
09:34 24.01.2015.

jedan jedini razlog...zato što je krakow glavni grad bijelih hrvata....sve ostalo je logika.

Avatar plimni_val
plimni_val
13:15 24.01.2015.

Danas prvi put čujem za izraz "borkinja"... Svašta.

Avatar GERO2
GERO2
12:51 24.01.2015.

Interesantno je i to da Poljska ima vise televiz.Sportskih programa nego Njemacka i bivsa Yuga ukupno,pa ih imam skoro sve i nadam se da ce biti na Orange sport jer oni prenose uzivo svaki UFC event!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije