Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
golec izigran

Skandal u hrvatskom sportu, s puta prema Olimpijskim igrama izbacili najboljeg!

Vedran Golec
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/5
08.01.2016.
u 10:00

'Uništavaju me, nije prvi put da su me oštetili. Znao sam da u našem Savezu ima puno igrica i privatnih interesa, ali nisu imali baš nikakav argument da me izostave s popisa.'

U sportu je uobičajeno da napreduju i budu nagrađivani oni najbolji, no tim pravilom očito se ne vode u Hrvatskom te-kvon-do savezu. Ta organizacija ovih je dana donijela skandaloznu odluku – za olimpijske kvalifikacije za Rio nije uvrstila najboljeg hrvatskog tekvondaša Vedrana Goleca (kategorija +80 kg). Hrvatska ima pravo na dva predstavnika u kvalifikacijama, ali ispred najboljeg po svjetskoj ljestvici Goleca odabrani su Lovre Brečić (do 58 kg) i Filip Grgić (do 68 kg). Slučajno ili ne, izbornik reprezentacije Toni Tomas ujedno je i glavni trener TKD Marjana, u kojem je i Brečić. 

Malverzacije ljudi iz Saveza

A Brečić će u kvalifikacijama nastupati u kategoriji do 58 kg, što ustvari i nije njegova kategorija, pa će prvo trebati skinuti pet kilograma. Pošto inače ne nastupa u toj kategoriji, Brečić će već u 1. kolu kvalifikacija morati na najteže suparnike, na nositelje. Drugi izabrani, Filip Grgić, bio je dosad četiri puta na kvalifikacijama za OI (dvaput za Peking 2008., te dvaput za London 2012.), i nikada nije prošao.

No, svejedno je i on dobio prednost pred Golecom, koji je doprvak Europe, a 2015. osvojio je broncu na Europskim igrama u Bakuu. Također, u protekle dvije godine osvojio je osam G1 turnira i pobjeđivao sve borce s kojima bi se mogao susresti u kvalifikacijama.

– Odluka Saveza me šokirala! Uništavaju me, nije prvi put da su me oštetili. Znao sam da u našem Savezu ima puno igrica i privatnih interesa, ali nisu imali baš nikakav argument da me izostave s popisa. Pa ja sam po svjetskoj ljestvici uvjerljivo najbolji hrvatski borac, ali to njima ništa ne znači. Ljudima iz Saveza sportaši su bezvrijedni, a vode se samo privatnim interesom – rekao je Golec, koji je jučer bio u HOO-u i upozorio na taj skandal.

Naime, HOO do danas u ponoć ima pravo promijeniti odluku Saveza te uvrstiti Goleca na popis.

– Primio me glavni tajnik HOO-a Josip Čop te zaključio da je odluka Saveza skandalozna. Obećao mi je da će hitno pozvati predsjednika i direktora Saveza na očitovanje. Nadam se da će se nakon toga stvari promijeniti te da ću biti uvršten u kvalifikacije za Rio.Da paradoks bude veći, izbornik reprezentacije Toni Tomas priznao je Golecu da to nije bila njegova odluka, rekavši mu da je tako odlučio direktor Saveza Petar Josipović.

– Zamislite, Josipović je sam procijenio da Grgić i Brečić imaju veće šanse od Goleca, ali za to nije dao argumente, jer ih i nema. A taj Josipović je potpuno nekompetentan, nikada nije bio trener i nikada nije radio u te-kvon-dou. A izabran je za direktora pod sumnjivim okolnostima – kaže predsjednik TKD Jastreb Krunoslav Pradegan.

No, gluposti Saveza više i ne čude, jer primjerice prije godinu i pol predsjednika i tajnicu Hrvatskog te-kvon-do saveza predstavili su kao izbornika i fizioterapeutkinju te tako na nelegalan način pokupili državne nagrade.

Mateša i Čop, vi ste na redu!

I zato HOO danas do ponoći treba reagirati i zaštititi Vedrana Goleca. Jer njegovo izostavljanje s kvalifikacijske liste za Rio zločin je ne samo prema Golecu i te-kvon-dou nego i prema cijelom hrvatskom sportu. Ostane li tako bio bi to dokaz da pobjeđuju podobni, a ne najbolji. Gospodo Mateša i Čop, vi ste na potezu!

>> Veliki povratak prevarenog izbornika - s Golecom u Rio!

Komentara 22

ZA
zamboni01
10:34 08.01.2016.

Ovo je samo jedan savez i jedna priča koja je izašla van okvira saveza i HOO. U svakom sportu klanovi, određenih jačih ili dominantnih klubova, „vladaju“ savezima i rade što žele. Tumače nedorečene i maglovite statute saveza kako žele, aa kada se netko i požali HOO-u, oni ih po hitnom postupku otpile i sve vrate natrag u ralje istih onih koji vrše pritiske ili mobbing na određene klubove ili istaknute sportaše tih istih klubova. Osnovni je problem što se bara isušuje i postala je mala, a predatotra je sve više te ne biraju sredstva da se domognu ono malo love koja se još preljeva iz državnih/gradskih blagajni. Borba za mrvice je postala tolika da se svjesno uništavaju najveći potencijali u mlađim i seniorskim kategorijama, sa ciljem prisile da pređu u klubove koji su „gazde“ u savezima, a sve sa ciljem da se pokupe sredstva za te iste sportaše pogotovo one u programima HOO-a (olimpijski sportovi) od kojih poslije većina sredstava završi za financiranje hladnog pogona, neperspektivnih ili vlastitih potomaka koji su na razini rekreativaca. Oni koji su razlog dotoka sredstava dobivaju mrvice, a da ne govorimo o uvjetima za trening, trenere, putovanja na turnire/takmičenja..itd. Ponavljam ovo je nažalost samo jedna priča…

PO
poluprovokator
12:59 08.01.2016.

Prije ohoho godina sam radio neke poslove po Domu sportova i hodao po ravnom krovu s kojega se vidi u "kancelarije" raznih Olimpijskih odbora pa sam vidio kakvo je to leglo parazita koji se fino zabavljaju na naš račun. A na vratima natpisi ala "Odbor za skok s motkom i bacanje kladiva", "Odbor za skok u dalj i bacanje kugle", "Odbor za veslanje na parići i kajak", "Odbor za veslanje i skokove u vodu", ... i tako u nedogled jer su hodnici duuugi i ima ih više.

PL
ploter29
14:09 08.01.2016.

Rostohar je isto klaun svoje vrste u "svojoj" domeni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije