Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donosi Max!

Spas za profi-boks: Wild, Wild, Wilder...

Deontay Wilder
PA/Pixsell
25.03.2014.
u 20:20

– Vjerujem da sam ja idući teškaški prvak. Ne samo zato što je to Lemon Brewster rekao, nego i zato što su rekli i drugi top teškaši iz prošlosti i cijenim njihovu podršku

Sedamnaest od 31 nokauta The Bronze Bomber je podijelio u prvoj rundi. Malo tko s njim može dugo ostati na nogama. Samo su trojica protivnika izdržala do četvrte runde, četvorica do treće, a šestorica su pala u drugoj rundi.

Zato brončanog olimpijca iz Pekinga danas smatraju najjačim udaračem na svijetu. Jake su mu obje ruke, pogotovo desna, koja najčešće presudi protivnicima. Mnogi Deontaya Wildera već vide kao novog svjetskog prvaka.

– Vjerujem da sam ja idući teškaški prvak. Ne samo zato što je to Lemon Brewster rekao, nego i zato što su rekli i drugi top teškaši iz prošlosti i cijenim njihovu podršku. Ti su momci došli do samog vrha, a i ja pokušavam tamo doći. Momci poput Lennoxa Lewisa i Jameela Mclinea vjeruju u mene i ja to koristim kao motivaciju.

Wilder je danas jedini boksač koji ozbiljno može ugroziti Vladimira Klička. Još nije izgubio meč, udara kao kamion i neustrašiv je. Spreman mu je uzeti pojas i ne želi čekati da se Kličko povuče pa da se bori za upražnjeni naslov.

– Ja ga želim pobijediti. Mogu u mirovinu kad ga prebijem. Kad postanem prvak svijeta pobijedivši svjetskog prvaka. Svatko tko želi postati prvakom boreći se za napušteni naslov boji se. Mogu vam reći da su mnogi uplašeni. Ja se osjećam toliko drukčije. Definitivno ne želim da ode u mirovinu.

Iako ima nevjerojatan pobjednički niz, zli jezici osporavaju njegove uspjehe. Tvrde da se još nije borio s pravim protivnicima. Wildera očito takvi komentari ne mogu omesti.

– Rekao bih im da uživaju gledajući me. Bit ću tu još dosta vremena. Mogu me voljeti ili mrziti, briga me. Mogu nokautirati svakoga na svijetu. Moja je snaga izvan mog vremena, ali pravi ključ leži duboko u svakom od nas. Ako si gladan i odlučan uspjeti, nema tog čovjeka koji će te zaustaviti.

Prije meča uvijek molitva

Svoju 31 pobjedu Wilder (28 godina) ostvario je u subotu 15. ožujka protiv Amerikanca Malika Scotta (omjer 36-2-1), nokautom u prvoj rundi. Ta mu se pobjeda broji kao jedna od značajnijih. Kao i kad je u kolovozu 2009. također u prvoj rundi nokautirao Bjelorusa Siarheija “White Wolfa” Liakoviča, bivšeg WBO prvaka. Ružno je to izgledalo. Čak se i sam Wilder zabrinuo za njegovo zdravlje.

– Prije borbe uvijek izgovorim dvije molitve. Jednu sa svojim timom, da budem što bolji, a drugu osobno izmolim za suparnika. Iako smo u poslu u kojem morate nekoga ozlijediti, nikada ne želim onesposobiti nekoga toliko da se ne može brinuti za svoju obitelj. I ja imam obitelj i nikoga ne želim staviti u tu poziciju.

U srednjoj je školi sanjao da postane igrač američkog nogometa, a na sveučilištu Alabama profesionalni košarkaš. Rođenje kćeri Naieyae (ima i novorođenu kćer Avu koju je dobio sa suprugom Jessicom) i loše ocjene 2005. godine okrenule su ga koledžu Shelton, gdje je upoznao boks. Odmah je iznenadio na Zlatnoj rukavici pobijedivši američkog juniorskog prvaka Isiaha Thomasa. Wilder je nedugo zatim, 2008. godine, otišao u profesionalce. Danas trenira u Tuscaloosai u rodnoj Alabami. Savjete mu daju treneri Jay Deas i zlatni olimpijac u velter kategoriji Mark Breland. Zasad odlično rade svoj posao. Već dosta vremena boks nije vidio takvog teškaša. Čini se da bi upravo on mogao vratiti uzbuđenje koje je boks nekada nudio.

Malo je i prehrabar

– Može, ali treba imati dobre protivnike koji će moći to pratiti. Koji neće padati u prvoj rundi – kaže Filip Hrgović, boksač koji je sparirao s Wilderom. Hrgin trener Leonard Pijetraj također misli da bi Wilder mogao biti pozitivna promjena za boks.

– Apsolutno. To je boksač za kojeg se sigurno traži karta više. Morate ga nokautirati ako ga hoćete pobijediti. To je boksač koji ide na sve ili ništa. Vrlo hrabar.

Iako je opasan boksač, Pijetraj mu je ipak pronašao mane.

– Malo je prehrabar, pa onda ne razmišlja previše o taktici, što bi ga moglo koštati u nekom jačem meču. Recimo u sparingu s Hrgovićem to ga je koštalo. Nije mogao s njim sparirati. Hrgović je taktički i tehnički puno bolji od njega.

Unatoč nedostacima, Hrgović misli da danas samo Brončani Bombarder može ozbiljno ugroziti Klička.

– Mislim da je on jedini kompetentan u današnjoj situaciji u teškoj kategoriji, odnosno da bi jedini na boksačkoj sceni mogao Kličku zadati probleme. Dečko je jako eksplozivan i opasan u napadu, mislim da bi imao puno šanse. Kličko ima staklenu bradu, a ovaj je jak udarač. Osim ako ne bi primio neki od desnih direkata zbog te loše obrane.

Pijetraj nije baš siguran kada će doći do tog okršaja. Iako misli da bi Wilder mogao ugroziti Klička.

– Može. Ali morao bi taktički biti zreliji. Međutim, ne znam koja je sad kombinacija s Kličkom zato što imaju istog menadžera Shellyja Finkela. Vjerojatno će to biti zadnji meč ili će ostaviti upražnjenu titulu. A jedini je koji bi sad mogao ugroziti Klička.

Onda je možda izgledniji napad na WBC titulu koju je napustio Vitalij Kličko, a za koju se 10. svibnja bore Kanađanin Bermane Striverne (23-1-1) i Amerikanac Christobal Arreola (36-3-0).

– Uzbuđen sam zbog Stivernea i Arreole, tko god postane prvak, jer će to biti postizanje cilja i ostvarenje sna za jednog od njih. Osobno sam uzbuđen jer znam da sam idući u redu da im to oduzmem. Zato ću im dopustiti da uživaju u slavi, dok ja ne dođem i uzmem svoju slavu – uvjeren je Wilder.

Ne bi dugo branio pojas...

Ako jednog dana i osvoji naslov, pitanje je koliko će ga dugo držati. Pijetraj ima povjerljive informacije.

– Ima jedan detalj, on i ne sanja da bude veliki boksač. Njegov je san da bude glumac. Razgovarao sam s njim i kaže: “Kada osvojim svjetsku titulu, ne znam koliko ću je puta braniti jer moj je san da budem glumac!”. To je, recimo, detalj koji nitko ne zna, koji je meni privatno rekao.

Možda se neće dugo boriti, ali sam Wilder tvrdi da ne želi ljenčariti postane li jednom prvak.

– Želim biti zaposleni teškaš. Neki momci dobiju pojas i nakon toga se bore jedanput, dvaput, možda triput godišnje. Ja se želim boriti barem četiri ili pet puta godišnje, čovječe. Kada sam dosljedan, uvijek sam odličan… Kad postanem prvak, želim biti zaposlen koliko god mogu – rekao je Wilder.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije