Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KARATE

Na SP u Bremenu opet će jači dio reprezentacije biti nježniji spol

Karate
Hrvatski karate savez
01.11.2014.
u 19:37

- Na ovom Svjetskom prvenstvu očekujemo dvije do tri medalje - ističe glavni tajnik Hrvatskog karate saveza Darko Šimunec.

Pred najboljim je hrvatskim karatašima Svjetsko prvenstvo u Bremenu, od 5. do 9. studenog na kojem čelnici Hrvatskog karate saveza očekuju dvije do tri medalje. Na put se, kao i obično kada je europsko odredište u pitanju, ide autobusom jer Hrvatski karate savez nema sredstava za odlazak na put zrakoplovom.

No, od entuzijazma tih mladih ljudi i želje za nadmetanjem gotovo ništa nije jače, pa tako niti iscrpljujući put koji zacijelo, barem u sitnim postocima, umanjuje njihove izglede za odličja.

Na isti način išlo se u na prošlo Svjetsko prvenstvo u Pariz, prije dvije godine, od kuda su se naši vratili s dva srebra - s drugim mjesto ženske borbene vrste i finalom Jelene Kovačević (55 kg). I Jelena i cure bit će konkurentne i ovom prilikom, baš kao i najnovija europska prvakinja u kategoriji do 61 kg Ana Lenard:

- Naša ekipa brani svjetsko srebro i pošto smo mi vrsta koja osvaja medalje već neko vrijeme, to se od nas očekuje i ovom prilikom. Što se mene osobno tiče, to će mi biti prvi pojedinačni nastup. Znam da sam brza, nadam se da ću biti hladne glave i da ću raditi kako mogu i ako to bude tako to bi moglo rezultirati i pojedinačnom medaljom.

Osim Ane i Jelene, pojedinačno će nastupati još i Ljiljana Pendić (50 kg), Ivona Tubić (68 kg) i Ana-Marija Bujas Čelan (preko 68 kg) koja nije dovoljno zdrava da bi nastupala u kategoriji i u ekipi koja će zbog toga biti oslabljena. No, i bez Čelan su Ana Lenard, Ivona Tubić, Azra Saleš i Ivana Bebek dovoljno kvalitetne da konkuriraju za odličje.

Kao i na prethodnim velikim natjecanjima, u borbenom dijelu prvenstva i ovom prigodom će karatašice biti jači dio reprezentacije. Posebice jer ovom prilikom neće biti bivšeg svjetskog prvaka (2008.) Danila Domdjonija. S obzirom da se nije oporavio njega se čuva za sljedeće Europsko prvenstvo koje će se održati u ožujku u Istanbulu i koje će biti kvalifikacijsko za Europske olimpijske igre.

Umjesto Domdjonija u kategoriji do 67 kg nastupat će Marko Rukavina, a u pojedinačnom dijelu natjecanja boje Lijepe Naše branit će i Boran Berak (60 kg), Marijan Logarušić (75 kg), Ante Mrvičić (84 kg) te Vinko Ursić Glavanović (preko 84 kg) koji će ujedno biti u u sastavu borbene momčadi. A nju će još činiti Domagoj Rukavec, Anđelo Kvesić, Ivan Kvesić, Neven Martić i Alan Šurbek.

- Imamo mladu i potentnu mušku reprezentaciju za koju nisam siguran da može osvojiti medalju na ovom natjecanju, no za četiri-pet godina ostavit ćemo traga u ovom sportu - naglašava Zdenko Horvat, koordinator izborničkog stožera muških reprezentacija.

U Bremenu će se sa svjetskom konkurencijom ogledati i najbolji hrvatski kataši i katašice. Od onih koji nastupaju nitko dosad svjetsku medalju nema, pa tako niti kataški trojac u sastavu Ivan Ermenc, Damjan Padovan i Franjo Maškarin.

- Zajedno smo punih osam godina i puno smo toga osvojili, a jedino odličje koje nam nedostaje jest medalja sa svjetskog prvenstva - ističe Maškarin. Od njih trojice pojedinačno će nastupiti Ivan Ermenc koji kaže:

- Budem li imao dobar vjetar u leđa i malo sportske sreće, možda se dogodi i pojedinačna medalja.

Kod katašica, pojedinačno će nastupiti Vlatka Kiuk:

- Nadam se da ću ponoviti prošlo Svjetsko prvenstvo kada sam ušla u repasaž i bila u prilici osvojiti medalju.

Uz Vlatku, u kataškom trojcu nastupat će Petra Krivičić i nova članica Mihaela Petrović.

- S obzirom da imamo novu članicu ne očekujemo puno, ali doba nastup da - kazuje Kiuk.

Po prvi put održat će se i službeno prvenstvo svijeta za osobe s invaliditetom, a Hrvatsku će predstavljati Ivana Bilić i Ivica Vuković, u pratnji trenera Danijela Kufnera, velikog osječkog entuzijasta u radu sa sportašima invalidima.

>> Hrvatski karatisti osvojili šest medalja na prvenstvu Balkana

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije