Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Borba stoljeća"

Muhammad Ali prvi je poraz doživio protiv Joea Fraziera, ali mu je kasnije vratio

Muhammad Ali
Foto: Reuters/PIXSELL
1/15
04.06.2016.
u 09:02

Muhammad Ali počeo je boksati s 12 godina, a s 22 je postao svjetski prvak u teškoj kategoriji nakon pobjede protiv Sonnyja Listona 1964. godine.

Muhammad Ali (74) bio je jedan od najboljih i najpopularnijih sportaša u povijesti. Trostruki svjetski boksački prvak u teškoj kategoriji rođen je kao Cassius Marcellus Clay Jr. 1942. godine.

Počeo je boksati s 12 godina, a s 22 je postao svjetski prvak u teškoj kategoriji nakon pobjede protiv Sonnyja Listona 1964. godine.

Popularnost mu je počela rasti i nakon što je stekao svjetsku slavu prešao je na islam i promijenio ime.

Odbio je služiti vojsku tijekom Vijetnamskog rata te je osuđen, a naslovi su mu oduzeti. No sa svojim antiratnim stavovima Muhammad Ali je postao simbol generacije i nekoliko godina kasnije pobijedio i u borbi na Vrhovnom sudu.

Nakon povratka boksu, vratio je naslove i ispisao povijest svjetskog boksa legendarnim borbama s Joeom Frazierom i Gorgeom Foremanom.

Joe Frazier bio je prvi boksač koji je pobijedio velikog Muhammada Alija 1971. godine, ali je od njega i izgubio u iduća dva meča. 

 

Njegova borba s Alijem u newyorškom Madison Square Gardenu i danas je poznata kao "borba stoljeća". Joe Frazier je umro prije pet godina u 68. godini života.

 

U karijeri je Muhammad Ali imao ukupno 61 profesionalni meč, pobijedio je u 56 borbi, od toga 37 nokautom. Pet mečeva je izgubio.

>>Preminuo legendarni boksač Muhammad Ali

>>Nogometni svijet oprašta se od Muhammada Alija

Komentara 6

DH
dalibor.hren
12:36 04.06.2016.

Najveći svih vremena!

ZW
zweistein
15:38 04.06.2016.

sigurno najveći zadnjih 50 godina. njegov drugi meč s Listonom ( nevidljivi udarac ) obrađen je u filmu Snake Eyes s Nikolasom Cageom i Gary Sinise

NI
ninkos00
11:50 04.06.2016.

1971 3h po noci ja i moj stari gledamo uzivo prijenos na crno bijelom tv major67 Ali - Frejzer .Imao sam samo 12god. Kakav dozivljaj je to tada bio, da se i danas sjecam svakog detalja !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije