Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.11.2015. u 13:15

Postoje strahovi od hrane (najnoviji je strah od kobasica i mljevenog mesa, a pri tome se ne kaže kako nekada takvog straha nije moglo biti jer si su malobrojni mogli priuštiti takvu hranu)

Europa će biti islamizirana, jedna je od stalnih uzrečica i zbog koje se ponovno postavljaju žičane ograde. No, to kazivanje nije od danas, od kada je novi val izbjeglica zapljusnuo Europu.

Bivši nadbiskup Bologne kardinal Giacomo Biffi (1928.-2015.) 2000. godine upozoravao je na preveliki dolazak muslimana i kazao kako bi bilo bolje udomljivati kršćanske izbjeglice. Ako biste danas pitali Talijane kojih imigranata ima više, zasigurno bi većina odgovorila kako ima više muslimana. Nije točno. U Italiji sada ima dva milijuna pravoslavaca (imigranti iz Rumunjske, Ukrajine, Moldavije...) i 1,2 milijuna muslimana. O islamizaciji Europe govorilo se i za otomanskog osvajanja.

Od tada, od 15. stoljeća kada su Turci napali Otranto, postoji u Italiji uzrečica "Mamma li Turchi", što bi značilo "jao majko dolaze Turci". Ruska autorica Elena Čudinova napisala je 2005. roman "Džamija Naše Gospe Pariške:godina 2048" (La Mosquée Notre-Dame de Paris) u kojem piše kako su u Parizu dominantni muslimani, a čuvena katedrala postala je džamija. Ali nisu samo strahovi od stranaca zavladali današnjicom.

Postoje strahovi od hrane (najnoviji je strah od kobasica i mljevenog mesa, a pri tome se ne kaže kako nekada takvog straha nije moglo biti jer si su malobrojni mogli priuštiti takvu hranu), od najava "vodenih bombi", kako su se počeli nazivati najobičniji pljuskovi, od cjepiva (ima roditelja koji ne žele cijepiti djecu), a zaboravlja se kako je upravo obvezno cijepljenje djece otklonilo mnogo bolesti, pa i nekada "neizlječiva bolest", kako je nazivan rak, danas je izlječiva.

Postoje čak strahovi da se nekim izrazom ili ponašanjem ne povrijede vjerski osjećaji (školski razred u Italiji ne odlazi na izložbu na kojoj je Chagallova slika raspela kako ne bi povrijedio muslimansku djecu) ili općenito osjećaji (u SAD bi na knjige klasika od "Ilijade" do "Zločina i kazne" stavljali crveni znak upozorenja da u njima ima previše nasilja). A, ljudi u današnjem globaliziranom svijetu imaju bolji standard od stanovnika u bilo kojem prošlom dobu. Ipak, postali smo društvo straha. 

>> 'Ideja kalifata, da svi muslimani budu pod jednom vlašću, nije loša, ali pitanje je je li to moguće' 

>> Izbjeglice su prijetnja kršćanskoj tradiciji Europe?! Pa, u redu je

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
09:03 16.11.2015.

Najviše se bojim ovakovih nadobudnih piskarala kakav je Tomašević i njemu slični.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije