Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
snijeg ili ne?

Ovakvo nas vrijeme očekuje za Badnjak i Božić

advent
Foto: Borna Filic/PIXSELL
22.12.2014.
u 08:35

Statistike govore da je tek svaki četvrti Božić u nizinama snježni

Iznadprosječno topli prosinac nastavit će se sve do Božića kada će se temperature sniziti, ali ne drastično. Stoga je, piše glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula, vjerojatnost da će na ovaj Božić pasti snijeg izrazito mala. Osim, naravno, u gorju gdje će se na sv. Stjepana ponegdje mjeriti snježni pokrivač, uključujući i unutrašnji dio Dalmacije.

Kako napominje Vakula, statistike govore da je tek svaki četvrti Božić u nizinama snježni. Naime, snijeg na Badnjak i Božić u tim je predjelima rijetka pojava pa je tako na zagrebačkome Griču u posljednjih 120 godina na božićno jutro izmjeren u samo 28 godina, a jutro poslije u 30 godina. Slična je i situacija u Osijeku gdje je učestalost pojave snježnog pokrivača na Božić i blagdan sv. Stjepana slična kao na Griču. Najviša do sada izmjerena visina snijega u Osijeku na Božić iznosi 45 cm, dan poslije 46, a na Griču 42, odnosno 37 cm.

Za razliku od nizinskih krajeva, snijeg u gorskom dijelu zemlje pada i zadržava se češće. U Gospiću je od 1924. godine na Badnjak ujutro snježni pokrivač na tlu bio u 45% godina, na Božić 43%. Visina snježnog pokrivača na Badnjak je bila 57 cm, na Božić 59 – oboje 1963. godine, a posljednji je put snijeg u te dane bio na tlu 2011. Na Zavižanu ga je bilo i prošle godine, a i gotovo svih ostalih u povijesti mjerenja od 1953. Očekuje se da će pasti i ove.

>>Na Sljemenu nova borba s prirodom: Božić nam je dan D, odluka 30. 12.

>>Stiže ciklona Glorija: Hoćemo li imati bijeli Božić?

Komentara 1

DU
Deleted user
09:00 22.12.2014.

Vakula je proljetos temeljito "šefa, stanicu i 7 km pruge" kad je dao dugoročnu najavu za ljeto, koje ispalo mrzlo i kišno - umjesto da se sakrije pod kamen, on i dalje forsira taj status gurua za dugoročne prognoze!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije