Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOJ POSAO: ISTRAŽIVANJE O VISINI PLAĆA U HRVATSKOJ

Bjelovarci imaju najmanje plaće, a Hrvatice su plaćene 23% manje od muških kolega

18.11.2008.
u 14:27

Dok se pred udarima krize većina hrvatskih građana, koja je po osobnom dohotku ispod hrvatskog prosjeka od 5200 kuna, snalazi kako zna i može, Moj posao je objavio istraživanje koje, uz ostalo, donosi koje to struke najviše zarađuju na našim prostorima, gdje su plaće najviše, a gdje najmanje, te ima li spolne diskriminacije kada je isplata osobnog dohotka u pitanju.

Prema podacima ovogodišnjeg istraživanja, najbolje su plaćeni poslovi u tvrtkama kojima je primarna djelatnost zračni promet i prijevoz (40,8 posto iznad prosjeka), nakon čega slijedi farmaceutska industrija (36,4 posto iznad prosjeka) pa ICT – izrada i održavanje programskih rješenja (27,0 posto iznad prosjeka).

Najmanja primanja imaju zaposleni u sportu i razonodi (33,3 posto ispod prosjeka), zaštitarskoj djelatnosti (26,8 posto ispod prosjeka) te u trgovini, odnosno maloprodaji (25,8 posto ispod prosjeka).

Gledajući struku, a ne primarnu djelatnost tvrtke, najbolje zarađuju inženjeri informatike i to 28,9 posto iznad prosjeka.

I nadalje spolna diskriminacija u visini plaća
Iza njih po zaradi slijede inženjeri strojarstva i elektrotehnike, kojima su plaće 27,8 posto iznad prosjeka te osobe pomorske struke s plaćama 13,8 posto većim od prosjeka.

Promatrajući primanja prema spolu i nadalje se može reći da je u većine hrvatskih poslodavaca na snazi spolna diskriminacija. Naime, kako je pokazalo istraživanje, na samom početku karijere muškarci počinju sa 10,4 posto većom plaćom u odnosu na žene.

Razlika u primanjima tijekom godina raste, pa muškarci u Hrvatskoj u prosjeku imaju 23 posto veću plaću od žena.

Bjelovarci imaju najmanje plaće
Najniže plaće ove godine zabilježene su u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (15,9 posto ispod prosjeka), a slijede Brodsko-posavska (15,6 posto ispod prosjeka) te Vukovarsko-srijemska županija (14,7 posto ispod prosjeka).

Iako je došlo do određenih promjena u redoslijedu, plaće su u ove tri županije i prošle godine bile najniže.

Najveće su plaće, očekivano, zabilježene u Zagrebu i to 21,1 posto iznad prosjeka, što je čak i više nego prošle godine.

Koliko se tko dugo školovao također je velika odrednica budućih primanja pa tako osobe sa završenim fakultetom imaju 51,3 posto veću plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem.

Stranci bolje plaćaju
I viši obrazovni stupnjevi poput magisterija ili doktorata sve više donose financijsku isplativost jer ti akademski stupnjevi povećavaju plaću u prosjeku za 94,3 posto u odnosu na srednju stručnu spremu

Ako je, pak, poslodavac inozemna tvrtka veća je vjerojatnost da će i osobni dohodak biti znatno veći nego ako je riječ o domaćem gospodarstveniku.

Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće su 28,4 posto, a u stranim institucijama 21,4 posto. Najniže su plaće i dalje u udrugama u kojima su zaposlenici 20,6 posto manje plaćeni u odnosu na tvrtke u domaćem vlasništvu.

Želite prijaviti greške?