Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Većina hrvatskih potrošača vjeruje u kvalitetu robnih marki

'trgovina2'
''
14.12.2011.
u 11:36

Kada je riječ o učestalosti kupnje, najveći dio ispitanih, njih 45%, kaže kako proizvode trgovačkih marki kupuje često

Istraživanje časopisa Ja trgovac i agencije Hendal o udjelu proizvoda trgovačkih robnih marki u svakodnevnoj potrošnji hrvatskih građana provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 402 građana Hrvatske u listopadu 2011. godine pokazalo je da više od polovice anketiranih (55,2%) vjeruje trgovcima kupujući proizvode njihovih robnih marki.

Kada je riječ o učestalosti kupnje, najveći dio ispitanih, njih 45%, kaže da proizvode trgovačkih marki kupuje često. Nešto manji postotak ispitanika (34,2%) navodi da rijetko kupuje ovakve proizvode, a da ih kupuju svaki put kad idu u nabavu proizvoda za kućanstvo kao svoj odgovor navodi 15,3% građana. Trgovačke marke vrlo rijetko kupuje 5,4% ispitanih.

Konzum je vodeći prema povjerenju koje ispitani građani imaju prema robnim markama pojedinih trgovačkih lanaca. Tako više od trećine ispitanika (36%) na prvo mjesto stavlja Konzum, a slijede Lidl (9%), Kaufland (6,8%), Plodine (5,9%), Interspar (5%), Billa (4,5%), Mercator (4,1%) i Getro (2,3%).Ukupno 66,7% ispitanih više kupuje prehrambene proizvode trgovačkih marki, dok neprehrambene proizvode preferira 12,2% sudionika ankete. S druge strane, da podjednako kupuju proizvode i prehrane i neprehrane navodi 21,2% anketiranih.

Na pitanje zašto kupuju proizvode trgovačkih marki, više od polovice ispitanika, njih 51,4%, odgovara "jer su jeftiniji, a jednako kvalitetni kao i brendirani". Po važnosti slijedi odgovor "jer su jeftiniji od brendiranih" sa 31,5% glasova, dok 9,5% ispitanika kaže da su kvalitetniji od brendiranih, a njih 7,7% navodi da su im trgovačke marke čak draže od brendova.

Kada je riječ o kvaliteti proizvoda robnih marki trgovaca na hrvatskom tržištu, najveći dio građana (43,2%) smatra da su dovoljno kvalitetni s obzirom na cijenu. Jednako kvalitetnim smatra ih 40,5% ispitanika, dok preostalih 16,2% ne vjeruje u njihovu kvalitetu.

Ključne riječi

Komentara 1

LU
lutomirski
09:48 29.12.2011.

Pogotovo ova baba, ona se najbolje razumije u te nepotrebne i prevarantske produkte, jos kad ih Hrvatska nudi onda mozete biti sigurni da ste prevareni,otrovani ili slicno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije