Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Znanjem do bolje mirovine

Vaš partner u mirovini: što trebate znati o mirovinskom osiguravajućem društvu?

Za mirovinske fondove sigurno ste čuli. No jeste li znali da je mirovinsko osiguravajuće društvo presudno za isplatu vaše mirovine iz II. i III. stupa?
19. studenoga 2020. u 11:00 163 prikaza
Znanjem do bolje mirovine

Od početka mirovinske reforme puno smo pričali, i nadamo se naučili, o mirovinskim fondovima. Znamo da ima obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova, ovisno o činjenici dolaze li uplate u fond kao doprinos za mirovinsko osiguranje iz naše plaće (obvezni mirovinski fond) ili sami uplaćujemo iznos po vlastitom izboru i mogućnostima (dobrovoljni mirovinski fond).

I baš kad smo pomislili da razumijemo mirovinski sustav u našoj zemlji, odjednom se susrećemo i s pojmom mirovinsko osiguravajuće društvo. Što je to?

Šsto je mirovinsko osiguravajuće društvo | Autor :

Glavna namjena društva: isplata mirovine

Ukratko, mirovinsko osiguravajuće društvo isplaćivat će vam mirovinu iz II. i III. stupa.

Mirovinsko osiguravajuće društvo osniva se samo s ciljem isplate mirovina, ne smije se baviti drugim osiguranjima, a druga osiguravajuća društva ne smiju isplaćivati mirovine iz II. stupa.

Prije više od 20 godina, kada se krenulo u mirovinsku reformu, puno se razmišljalo o načinu organizacije prikupljanja doprinosa za mirovine II. stupa koji postaju individualna kapitalizirana štednja, načinu upravljanja tim sredstvima i povećanju njihove vrijednosti pametnim ulaganjima, kao i o zaštiti prikupljenih sredstava u fazi isplate mirovina.

Pogledajte sva videa serijala „Znanjem do bolje mirovine“ na linku.
Pridružite se Morani Zibar i doznajte sve što vas zanima o vašoj budućoj mirovini.  

Zbog dodatne zaštite imovine članova mirovinskih fondova odlučeno je da u fazi uplata sredstvima upravljaju mirovinska društva za upravljanje fondovima, kako bi se koncentrirala isključivo na ulaganja i po mogućnosti ostvarila što bolji prinos za osobnu imovinu svojih članova.

MOD osigurava doživotnu isplatu mirovine, pazi na sigurnost i stabilnost prinosa

U razdoblju isplate mirovina također je važno da mirovinsko osiguravajuće društvo dobro upravlja sredstvima za isplatu mirovina kako bi se osigurala doživotna isplata, a naglasak je na sigurnosti i stabilnosti prinosa.

Odvajanje faze uplate od faze isplate onemogućilo je neko buduće potencijalno prelijevanje tekućih uplata u isplatu trenutačnih mirovina, kao što je to u I. stupu koji je i po svojoj definiciji generacijske solidarnosti tako koncipiran.

Sadržaj realiziran u suradnji s Raiffeisen mirovinskim osiguravajućim društvom

Valentina Valjak
NEOPISIVA TUGA
Valentinu su pokopali u vjenčanici i s prstenom na ruci, dogodine bi bila doktor znanosti
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima