Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIROVINE

Ulaganje veće za dva posto u drugi stup donosi 40% veće mirovine

nezaposlenost
Arhiva VL
20.04.2010.
u 20:37

Ukidanje porezne olakšice za III. stup, tj. dobrovoljnu mirovinsku štednju, neće smanjiti interes zaposlenih jer im još ostaju poticaji

U Vladinim mjerama predviđa se povećanje stope izdvajanja za drugi mirovinski stup, zahtjev koji mirovinci imaju još od početka reforme prije osam godina. Tada se tražilo da tijekom pet godina stopa naraste na deset posto. No, ostala je na pet posto, pa stoga i sadašnja računica pokazuje da zaposleni član s prosječnom plaćom, koji počinje s izdvajanjem od pet posto u II. stup, uz realan rast plaća od tri posto i realan prinos fonda od pet posto, može očekivati otprilike jednak iznos mirovine iz I. i II. stupa.

Manje od očekivanih

S obzirom na to da se za I. stup izdvaja 15 posto iz bruto plaće, zaključak je da stopu izdvajanja za drugi stup treba svakako povećati. Odnosno, posljedica je jasna – manja mirovina od očekivanja za one koji su počeli izlaziti iz kombiniranog oblika uplata. Prema računici Raiffeisen mirovinskog društva, povećanje stope doprinosa za II. stup sa 5 na 7 posto u razdoblju od sljedećih 20 godina dovelo bi do povećanja mirovine iz II. stupa za iznos od približno 40 posto, ako se pretpostavi realan rast prinosa mirovinskog fonda od tri posto godišnje i realan porast bruto plaća za prosječnog osiguranika u iznosu od tri posto godišnje.

Nedavno su mirovinski fondovi predlagali da se stopa poveća u istom omjeru kao što raste BDP, što trenutačno predlaže i Vlada.

Mirovinci investitori

No kako za sada gospodarstvo ne raste nego pada, teško je očekivati da će se stopa brzo povećati. Jedan od glavnih argumenata za veću stopu jest i povećanje imovine mirovinskih fondova, koji su među najznačajnijim ulagačima u državni dug. No, s obzirom na to da Vlada planira i privatizaciju udjela u tvrtkama u kojima ima vlasništvo, i kroz IPO, očekuje da bi upravo mirovinci mogli biti značajni investitori. Dodatno se u mjerama predlaže i smanjenje naknade za upravljanje II. stupom. S druge strane, ukidanje porezne olakšice za III. stup, odnosno dobrovoljnu mirovinsku štednju, smatraju menadžeri mirovinskih fondova, neće smanjiti interes zaposlenika za uplatom, jer im još ostaju državni poticaji. Treći stup bio je jedini oblik štednje koji je nudio i olakšice i poticaje. Zato se može reći da dobrovoljna mirovinska štednja ostaje atraktivan štedni proizvod, a uvođenje poreznih olakšica na uplate poslodavaca za svoje zaposlenike u dobrovoljne mirovinske fondove afirmira dobrovoljnu mirovinsku štednju – kažu fond menadžeri.

Komentara 3

Avatar neidemdalje
neidemdalje
23:12 22.04.2010.

evo ja se kladim sa svim vašim menađerima da će u idućih godinu dana biti pad od najmanje 15 % zainteresiranih za 3. stup.

Avatar sebastian
sebastian
16:28 29.04.2010.

Sve je to lijepo, samo vi to nama napisite u absolutnim brojevima a ne 15% i40% za mene je 40% od 100 Kuna 40 Kuna, a to nije nista porcija cevapa....!!!!!

Avatar sebastian
sebastian
09:37 19.05.2010.

moja preporuka nemojte se osloniti niti u drzavu niti u neke stupove, osiguranja su veci prevaranti nego banke, oni zele samo sebi rentu, a to je kad biu vecina gradana uplacivala izracunajte kolikoje ta silna para oji oni dobiovaju, a ovoj drzavi ne vjerujte jer oni ce donijeti zako pa ce vam tu jadnu navodnu penziju prepoloviti, sparajte privatno ili u nekoj Svicarskoj banki koje ne ekistira od jucer i koje su institucije vec desetljecima, ali i to nije sigurno !!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije