Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zeleno rješenje

Ulaganje u zelenu infrastrukturu donosi višestruku dobit za okoliš

croenergo.eu
07.05.2013.
u 15:15

Zelena infrastruktura je provjereni alat koji koristi prirodu kako bi se osigurala ekološka, gospodarska i društvena dobrobit.

Europska komisija je jučer usvojila novu strategiju za poticanje korištenja zelene infrastrukture te osiguravanje da jačanje prirodnih procesa postane sustavni dio prostornog planiranja, izvijestio je danas Savez za energetiku Zagreba.

Zelena infrastruktura je provjereni alat koji koristi prirodu kako bi se osigurala ekološka, gospodarska i društvena dobrobit. Umjesto izgradnje posebne infrastrukture za obranu od poplava kao primjer može poslužiti zeleno rješenje kojim se prirodne močvare koriste za upijanje viška vode, navodi se u priopćenju Saveza za energetiku Zagreba.

Janez Potočnik, europski povjerenik za okoliš, ovim je povodom izjavio: \"Izgradnja zelene infrastrukture je u većini slučajeva vrlo dobra investicija za okoliš, gospodarstvo i povećanje broja radnih mjesta. Trebamo osigurati društvu, u područjima u kojima je to gospodarski i ekološki opravdano, mogućnost korištenja rješenja koja rade u skladu sa prirodom, a ne protiv nje\".

Zelena infrastruktura vrlo je često jeftinija i izdržljivija alternativa konvencionalnoj izgradnji. Tako parkovi puni bioraznolikosti, zelene površine te svježi zračni koridori mogu ublažiti negativne učinke ljetnih toplinskih valova. Osim zdravstvenih i ekoloških prednosti, zelena infrastruktura donosi i niz društvenih prednosti kao što su otvaranje novih radnih mjesta te bolji uvjeti života i rada u urbanim središtima. Zelena infrastruktura pogoduje razvoju biljnog i životinjskog svijeta čak i u urbanim središtima.

Strategija će posebni fokus staviti na promicanje zelene infrastrukture u glavnim područjima kao što su poljoprivreda, šumarstvo, okoliš, voda, pomorstvo i ribarstvo, regionalna i kohezijska politika, ublažavanje i prilagodba klimatskim promjenama, transport, energetika, sprječavanje katastrofa i politike korištenja zemljišta od ključne je važnosti za budući razvoj Europske unije. Do kraja 2013. Komisija namjerava izraditi smjernice koje uključuju pokazatelje vezane uz integraciju zelene infrastrukture u provedbi navedenih politika do 2020. godine.

Osim toga, strategija će biti usmjerena ka poboljšanju istraživanja i prikupljanja podataka, jačanju baze znanja i promicanju inovativnih tehnologija koje podržavaju zelenu infrastrukturu, poboljšanje pristupa financiranju zelenih infrastrukturnih projekata te razvoj EU mreže zelene infrastrukture, zaključuje se u priopćenju koje potpisuje Savez za energetiku Zagreba.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije