Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HGK upozorava

'U siječnju bi po prvi put u povijesti broj zaposlenih mogao pasti ispod 1,3 milijuna'

burza
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
24.02.2015.
u 11:10

Navode da ''aktivnost (odnos radne snage i radno sposobnog stanovništva) te odnos broja umirovljenika i zaposlenih ostaje osnovni strukturni problem hrvatskog tržišta rada koji bi, s daljnjom odgodom rješavanja, mogao ugroziti i stabilnost mirovinskog sustava''.

U siječnju bi po prvi put u povijesti broj zaposlenih mogao pasti ispod 1,3 milijuna, upozorava u priopćenju Hrvatska gospodarska komora (HGK).

U priopćenju navode da ''aktivnost (odnos radne snage i radno sposobnog stanovništva) te odnos broja umirovljenika i zaposlenih ostaje osnovni strukturni problem hrvatskog tržišta rada koji bi, s daljnjom odgodom rješavanja, mogao ugroziti i stabilnost mirovinskog sustava''.

– Trenutno je omjer umirovljenika i zaposlenih na rekordno niskoj razini od tek 1,07, što znači da na 100 umirovljenika radi tek 107 osoba (za usporedbu, početkom 2008. godine isti je omjer iznosio 1,34). Istodobno je broj umirovljenika i nezaposlenih veći od broja zaposlenih i to za oko 18%. Ujedno se, prema već objavljenim podacima broja nezaposlenih i stope nezaposlenosti za siječanj, ugrubo može izračunati i broj zaposlenih u siječnju, koji bi trebao pasti prvi puta u povijesti ispod 1,3 milijuna – objašnjava HGK.

>> Predsjednica pita građane: Kojim mjerama riješiti problem nezaposlenosti mladih? 

>> Nezaposlenost raste peti mjesec uzastopno. Na burzi 329.239 Hrvata

Komentara 15

TH
than
11:47 24.02.2015.

Plan 21 se naveliko ostvaruje. Jel' to bila tocka 22 ili 23 ? Sada se ne mogu sjetiti. Jos njima pribrojati ove koji rade, a ne dobijaju placu pa cemo taman biti 1:1. Mrsic ce reci da je mirovinski sustav stabilan, ali uvijek nekako presuti da zaduzuje nase unuke da bi bilo za isplatu mirovina.

Avatar KAPELSKI
KAPELSKI
12:00 24.02.2015.

Lustracija!!!!!!!!!!!!!!!!

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
11:56 24.02.2015.

Konačno su primijetili da je brojanje zaposlenih, a ne registriranih nezaposlenih relevantni pokazatelj stanja gospodarstva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije