Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vaša prava

Što sve trebate znati o otkazu i otkaznom roku?

Radnik
Thinkstock
05.04.2013.
u 15:37

Postali ste tehnološki višak na sadašnjem radnom mjestu? Saznajte koja sve prava imate u vezi nadoknade plaće za vrijeme otkaznog roka te otpremnine

Radni odnosi u Republici Hrvatskoj uređeni su Zakonom o radu prema kojemu ugovor o radu mogu otkazati i poslodavac i radnik, a sve je potrebno obaviti pisanim putem.

Naime, Zakonom je određeno kako bez pisane odluke o otkazu ugovora o radu, otkaza nema. Članak 118. definira kako otkazni rok počinje teći od dana dostave otkaza, ali ne teče za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnog dopusta, dopusta za njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju, korištenja prava na rad u skraćenom radnom vremenu roditelja, odnosno posvojitelja, korištenja posvojiteljskog dopusta, privremene nesposobnosti za rad, godišnjeg odmora, plaćenog dopusta, vojne službe te u drugim slučajevima opravdane nenazočnosti radnika na radu.

Postoji redoviti i izvanredni otkaz ugovora o radu. Poslodavac može otkazati redoviti ugovor o radu uz propisani ili ugovoreni otkazni rok u više slučajeva.

Ostatak članka pročitajte na Pametnoj kuni.

 

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije