Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Štite kupce od promjena na burzi, nude cijene bez dodatnih iznenađenja i valutnih klauzula, a nemaju niti skrivene naknade za energiju uravnoteženja

croenergo.eu
croenergo.eu
12.12.2014.
u 09:59

Oni drže 85% tržišnog udjela, opskrbljuju više od 66 tisuća kupaca, izdaju više od 620 tisuća računa godišnje, dnevno se jave više od tisuću puta na telefon, a imaju manje od 1% reklamacija. Ne, ne donosimo još jednu priču iz Njemačke već konačno i iz Hrvatske...

"Dug je put od nastanka energije do potrošača, a prva stanica na tom putu jest proizvodnja", riječi su Nade Podnar, direktorice Sektora za marketing u tvrtki HEP Opskrba d.o.o., a kao uvod u sat vremena dugu, ali iznimno atraktivnu, dinamičnu i poprilično edukacijsku prezentaciju predstavljenu na jučer održanom 3. Susretu kupaca istoimene tvrtke u Zagrebu.

"HEP Proizvodnja, kao članica HEP grupe, ponosi se vlastitim proizvodnim kapacitetima sadržanim u hidroelektranama i termoelektranama, a to je samo jedan mali čimbenik u stabilnosti sustava, ali i velika pomoć u funkcioniranju HEP Opskrbe", ističe Stanko Sapunar, direktor Sektora elektrana u tvrtki HEP Proizvodnja d.o.o., te dodaje "Vlastitom proizvodnjom iz hidroelektrana i termoelektrana osiguravamo stabilnost i sigurnost napajanja kupaca električnom energijom i osim toga pružamo dobru sigurnost kretanjima cijena i promjenama na tržištu. 2013. godine proizveli smo gotovo 15 TWh električne energije – 8 TWh iz hidroelektrana (HE) što čini 55% ukupne proizvodnje, 4 TWh iz termoelektrana (TE) što čini 28%, dok proizvodnja iz hrvatskog dijela Nuklearne elektrane Krško (NEK) čini 17%.", ističe Sapunar.

"Više od polovice proizvodnje dolazi, kao što i navedeni podaci govore, iz hidroelektrana i što Republiku Hrvatsku svrstava među vodeće zemlje u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora energije, a već sada možemo istaknuti kako će zbog kišne 2014. godine ta proizvodnja biti još veća.", navodi Sapunar.

Prema njegovim riječima, HEP u svojem vlasništvu ima 26 hidroelektrana rasprostranjenih na sjeverno, zapadno i južno područje te HE Dubrovnik kao posebni pogon. Također ističe kako HEP u svojem vlasništvu ima 7 termoelektrana te kako se iz hrvatskog dijela NEK-a proizvodi 348 MWh. 

"Sve elektrane u našem portfelju imaju certifikate ISO 9001 i ISO 14001, dok dodatno sve hidroelektrane imaju certifikat energije iz obnovljivih izvora", navodi Sapunar. 

Kao najbolji dokaz da je HEP vodio, da vodi i da će uvijek voditi računa o ekologiji i zaštiti prirode, Sapunar je istaknuo hidroelektranu Jaruga, smještenu u srcu Nacionalnog parka Krka, a koja će sljedeće godine proslaviti 120 godina neprekinutog rada. 

"Za kraj, mnogi su sretni zbog današnjeg Sunca, ali ima nas koji tugujemo za kišom", dosjetljiv je Sapunar aludirajući na želju za nastavkom povećane proizvodnje u hidroelektranama uslijed povoljnih hidroloških prilika te zaključio "S našim proizvodnim miksom garantiramo sigurnost opskrbe Vas kupaca".

"Proizveli smo energiju, ali moramo doći do kupaca. Na putu nam stoji prijenos i distribucija. Operator prijenosnog sustava i operator distribucijskog sustava su regulirane djelatnosti i jednako pružaju uslugu nama i svim opskrbljivačima u Republici Hrvatskoj", istaknula je Nada Podnar najavivši Miroslava Mesića, predsjednika Uprave Hrvatskog operatora prijenosnog sustava d.o.o. (HOPS).

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije