Turistički djelatnik – izazovi i mogućnosti: Školujmo – konobare!
U turizmu je važna konkurentna visina plaće, ali poslodavcima mora ostati prostora i za investiranje
Komentari 13
gladam zaključke ove "konferencije" i neznam dali bi plakao ili se smijao!!Oni su se 2019-te sijetili da treba školovati kadar, ulagati u radnike!!! Ma bravo!! Toliko o stručnosti... to su naše velike, uspješne firme radile prije 30 godina, Plava Laguna, NP Plitvička Jezera.... jednostavno ih pitajte, prepišite nesretnici nesposobni politikanski!!!
Poslodavci su spremni podići plaće ako vlada smanji pdv ali se nisu spremni odreći ni mrvice svog kolaća...
A što se tiče rada konobara, kuhara....dakle maloljetnika u trenutku završetka školovanja, nonsens je da ne smiju raditi nakn 20h, a i ako završi u 20h, ne smije početi sljedeći dan prije 10h (mora imati 14 sati odmora između radnih dana), te mora imati 48 sati tjedno u komadu slobodno. Znači tek školovani kuhar ili konobra ne može odraditi večeru, ili ako je odradi skraćeno, ne može odraditi doručak. Pustite djecu da rade ako žele!!!
Polako dolaze vremena u RH, kada su fakulteti potpuno bespotrebni, jer zašto školovati strojarskog inžinjera, trošiti novac i živce, kad brodogradilišta ne rade, ili inžinjera građevine, kad nema veće firme od obiteljske (nema Vijadukta i sličnih). Radimo dupli posao bezez veze, onda te inžinjere prekvalificiramo u konobare.Onda odmah sve Vakultete isprazniti i školuj konobare kuhare,i izrađivaće držaće lepeza za za prirodno hlađenje uglednih bogatih, ali toliko pametnihgostiju da im nikakve škole nisu potrebne, čak im dokumente potpisuju drugi, treba se prilagoditi, što prije.
S kim se oni porede, sa Austrijom! Pa dajte ljudima austrijske place i uvjete rada i necete se moci obraniti od radnika! Vrijeme radnih robova je proslo, ali to HR poslodavcima nikako ne ide u glavu.
Zašto bismo školovali konobare kada se od antifa jugoslavenštine može bolje živjeti! Alan Neven Kovačić stručnjak za antifa udruženja poslan je u Pariz predavati o građanskom ratu u Hrvatskoj, i nije sporno što je istukao Ružicu Ćavar, slomio joj ruku, jer je stara gospođa branila katoličke vrijednosti, ništa nije upitno, on je stručnjak jer je jugoslavenčina. Dakle djeco, kakvo školovanje, možete biti i cestar i veleposlanik u isto vrijeme, nasilnik i lažljivac, samo trebate izabrati protivno srcu, ali za drobinu spreman!
spic papak je idealan za radno mjesto galeba u ljetnoj turistickoj sezoni...
Nije to baš tako jednostavno sve posložiti kad sezona traje samo 3-4 mjeseca, a obaveze za vlasnika cijelu godinu, poput doprinosa, komunalija i svašta nešto. Ima ugostitelja s nešto dužom sezonom koji ključne radnike plaćaju cijelu godinu a dio radnika 6 mjeseci a prave gužve imaju cca 2,5 do 3 mjeseca. Uz 3 obroka dnevno, smještaj, teško je očekivati velike plaće u destinacijama s kratkom sezonom.
zemlja sobarica i konobara, švabskih ritopera
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
platite pošteno ljude, a ne da ih izrabljujete kao do sada, pa će ljudi ostajati ovdje, prekvalificirati se i raditi kod vas! tragikomično je da pričate o nedostatku radne snage jer tobože ljudi ne žele raditi, a 200.000 mahom mladih je otišlo van upravo da bi imalo pristojno plaćen posao! zašto im to niste ovdje omogućili nego biste ljude platili 3-4 mjeseca koliko traje sezona, a onda noga u dupe i snađi se druže!?!..... mislite da radnik i njegova obitelj ne trebaju plaću ostalih 8 mjeseci? da ne trebaju jesti? kupovati odjeću, obuću , plaćati režije?!? zaključno: kad budete fer prema radnicima, onda ćete imati radnika koliko god vam treba!!!!