Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Topaz

S radom počela najveća solarna elektrana

Topaz
croenergo.eu
09.12.2014.
u 14:12

Topaz je rezultat dvije godine napornog rada tvrtke First Solar koja je ovaj 2.5 milijarde dolara vrijedan projekt u vlasništvu MidAmerican Solara dovela od ideje do gotovog projekta...
Najveća fotonaponska elektrana na svijetu puštena je u rad krajem prošlog tjedna, a njenih 550 MW instalirane snage dovoljno je za napajanje čak 160 tisuća prosječnih kalifonijskih kućanstava.

Ova gigantska solarna elektrana prostire se na više od 25 četvornih kilometara, a u sebi sadrži više od 9 milijuna fotonaponskih panela. Krajem studenog završena je instalacija posljednjih 40 MW fotonaponskih panela te je tako prva svjetska solarna elektrana veća od 500 MW bila spremna za puštanje u rad i spajanje na mrežu.

Elektrana je smještena u okrugu San Luis Obispo te je površinom jednaka 1/3 Manhattana. Za razliku od druge mega-solarne elektrana Ivanpah, ovaj objekt električnu energiju ne proizvodi uz pomoć tehnologije koncentrirana solarne energije, već uz pomoć fotonaponskih solarnih panela. 

Puštanjem u rad, Kalifornija je došla još jedan korak bliže cilju od pokrivanja 33% proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije