Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
briga za okoliš

RH među najboljima u provođenju projekata održive energije

konferencija Eu regije dočekuju Hrvatsku u EU (1)
Grad Jastrebarsko
24.01.2013.
u 17:09

Grad Jastrebarsko je na konferenciji EU regije dočekuju Hrvatsku u EU – izazov održive energije za sve, predstavio svoju praksu u provođenju projekata vezanih uz energetski održiv razvoj.

Europa je oduševljena hrvatskom pričom o uspjehu koja je prezentirana na konferencija EU regije dočekuju Hrvatsku u EU – izazov održive energije za sve, posvećene energetici, ulaganjima u energetske projekte, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, priopćio je grad Jastrebarsko koji je u Bruxsellesu predstavio svoju praksu u provođenju projekata vezanih uz energetski održiv razvoj, a na istoj konferenciji to su učinili i Krapinsko-zagorska, Karlovačka i Zagrebačka županije te Grad Zagreb.

Konferenciju, koja je održana pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, zajednički su organizirali REGEA i Europska federacija agencija i regija za energiju i okoliš (European Federation of Agencies and Regions for Energy and Environment). Cilj organizatora bio je predstaviti primjere najboljih praksi regija i agencija iz cijele Europe, uključujući jugozapadnu Englesku, Gornju Austriju, Berlin, Baskiju i Irsku.

William Gillett, moderator skupa i voditelj odjela Europske agencije za natjecanje i inovacije, naglasio je posebnu impresivnu činjenicu da Hrvatska gledano prema broju stanovnika čini tek 1% cijele EU, dok je hrvatsko sudjelovanje u ukupnom financiranju kroz EU projekte putem Programa Inteligentna Energija za Europu, iznosi vrtoglavih 10%. Organizator skupa, Regionalna energetska agencija sjeverozapadne

Hrvatske je prije dvije godine proglašena najboljom energetskom agencijom u EU od strane Europske komisije u kategoriji projekata za podizanje svijesti i lokalne inicijative, a prije nepuna dva mjeseca nagrađena je i prestižnom europskom nagradom European Solar Prize Award 2012.

Obnašatelj dužnosti gradonačelnika Zvonimir Novosel tijekom svog govora istaknuo je sve poteze koje je Grad poduzeo vezane uz energetski održiv razvoj. Nadodao je kako je Jastrebarsko malen grad koji je umanjilo cijenu plaćanja komunalnog doprinosa za gradnju nisko-energetskih kuće, a u potpunosti oslobodio plaćanje komunalnog doprinosa za gradnju pasivnih.

- Naši potezi su u skladu s Poveljom gradonačelnika koju smo prije dvije godine potpisali i koja nas je obvezala da emisiju CO2 smanjimo za 20 % do 2020. godine. Poziv i sudjelovanje na ovoj konferenciji priznanje je za naš rad. Međutim, to nam je i svojevrsna obveza da sve daljnje aktivnosti činimo u istom smjeru.- kazao je Novosel, navodi se u priopćenju.

>> Upola manje novca za kuće s certifikatom!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije