Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na bubnju

Prodaja nekretnine u dva ročišta ili vlasnik postaje banka

mumlekova kuća
Marko Jurinec/PIXSELL
01.07.2010.
u 12:31

Korisnici kredita baš i nemaju puno informacija o tome što ih očekuje kad su sve mogućnosti iscrpljene i banka krene s ovrhom na plaći ili nekretnini. O proceduri smo pitali banke.

Od početka krize bankama su puna usta priča o restrukturiranju i prolongiranju kredita za klijente u nevolji. No, svaki dan sve šokantniji podaci o broju ovrha pokazuju da odnos dužnika i vjerovnika vrlo često ne rezultira ‘'sporazumnim razvodom’'. Korisnici kredita baš i nemaju mnogo informacija o tome što ih očekuje kad su sve mogućnosti iscrpljene i banka krene s ovrhom na plaći ili nekretnini. O proceduri smo pitali banke.

Ključna procjena

Kad je kredit osiguran hipotekom na nekretnini, ovrha često poprima i dramatične razmjere, no sama je procedura unovčenja nekretnine detaljno propisana zakonom koji određuje i način na koji se oblikuje prodajna cijena.

– Vrijednost nekretnine utvrđuje sud zaključkom o prodaji, prema slobod­noj ocjeni nakon održanog ročišta na kojemu će strankama biti omogućeno da se o tome očituju i da prilože odgovarajuće pisane dokaze. Podatke o stanju na tržištu nekretnina sud može zatražiti i od Porezne uprave, ako ocijeni da je potrebno – objašnjavaju u PBZ-u.

Prodaja nekretnine obavlja se usmenom javnom dražbom, a nadležan je sud na čijem se području nalazi. Na prvom ročištu za dražbu nekretnina se ne može prodati za cijenu manju od dvije trećine utvrđene vrijednosti, na drugom ročištu, koje se može održati nakon najmanje 30 dana, ispod jedne trećine vrijednosti. No, u slučaju da se na dražbi postigne veća cijena od potraživanja banke, preostali iznos vraća se dužniku, ali tek nakon što se prethodno podmire sve tražbine koje propisuje Ovršni zakon. To mogu biti porezi koji terete nekretninu, troškovi postupka, založni vjerovnici ili drugi vjerovnici koji su eventualno predložili ovrhu. Nakon obavljene dražbe, sud donosi rješenje o dosudi nekretnine najboljem ponuditelju. Nije rijetkost ni da banka s dužnikom sporazumno utvrdi vrijednost založene nekretnine, nakon procjene specijalizirane tvrtke ili ovlaštenog procjenitelja.

Banka novi vlasnik

– Ako je upisana fiducija u korist banke, nakon neuspješne prodaje banka može postati punopravni vlasnik nekretnine.

Ako je upisana hipoteka, sud provodi ovrhu – ističu u Hypu.

U konačnici, kupac polaže kupovninu na sudski depozit i upisuje se u zemljišne knjige, a tereti se brišu s nekretnine.

Ključne riječi

Komentara 8

XP
xPhoto
15:15 01.07.2010.

Može mi admin odgovoriti radi ćega mi je izbrisan o post. Niti ikoga vrijeđam niti neiznosim neistine, štoviše potkrijepio sam sve izneseno linkovima. Ali izgleda da i ovdje nekretninska mafija djeluje.

FE
Felicijen
20:43 01.07.2010.

Kako će se brzo dogovoriti kako ljudima nešto oduzeti, a kako treba puno vremena za dogovor kad ljudima treba nešto dati.

OB
-obrisani-
17:53 01.07.2010.

jednoulje mafe traje kroz financijski interes..svi se prave glpi,a se je podrđeno jednom,kako sjeb*** sitnozubu stoku dokraja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije