poslovni uzlet

Pregrada: Do 2020. godine trebalo bi poticati osnivanje prosječno 10 poduzeća godišnje

10.06.2014.
u 12:23

Gradonačelnik zagorskog grada Pregrade Marko Vešligaj predstavio je u utorak Strateški plan gospodarskog razvoja Pregrade na čijoj je izradi radilo 30 osoba iz javnog, civilnog i gospodarskog sektora grada.

Gradonačelnik zagorskog grada Pregrade Marko Vešligaj predstavio je u utorak Strateški plan gospodarskog razvoja Pregrade na čijoj je izradi radilo 30 osoba iz javnog, civilnog i gospodarskog sektora grada.

“Odlučili smo se na pionirski način izrade strategije oslanjajući se na vlastita iskustva”, kazao je Vešligaj. Razlozi izrade Strategije, dodaje, jesu podizanje razine ekonomske moći, konkurentnosti gospodarstva, podizanja kvalitete življenja za ostvarivanje više razine zadovoljstva građanki i građana. Za realizaciju projekata potrebno je 260 milijuna kuna, od kojih će grad pokušati participirati s 19,4 milijuna kuna. Ostatak novca trebao bi se namaknuti iz državnog i županijskog proračuna, privatnih investitora, ostalih jedinice lokalne samouprave, ali bi najveći dio trebao bi doći iz strukturnih i kohezijskih fondova EU.

Pregrada bi tako europskim novcem financirala gradnju Poslovnog centra za lokalni ekonomski razvoj i kulturni centar. Drugi veliki strateški cilj je povećanje konkurentnosti i rast malih i srednjih poduzeća i obiteljskih gospodarstava. Prema tom planu, do 2020. godine trebalo bi poticati osnivanje prosječno 10 poduzeća godišnje čime bi se zaposlilo 30 do 40 osoba na godišnjoj razini. Povećanjem konkurentnosti i modernizacijom poslovanja bi, smatraju u Pregradi, udvostručili udio izvoza roba i usluga lokalnih poduzetnika do 2020. godine. Transformacija lokalne uprave u funkciji gospodarskog razvoja i Pregrade još je jedan temeljni cilj naveden u Strategiji.

To uključuje brandiranje grada te uvođenje e-uprave. U tu svrhu je izrađen vizualni identitet grada. Kako je Pregrada u jednom GONG-ovom istraživanju proglašen kao jedan od najnetransparentnijih gradova u Hrvatskoj, na redizajniranim službenim internetskim stranicama građani mogu naći sve dokumente bitne za funkcioniranje uprave i grada. Cilj je do 2020. godine značajno smanjiti prigovore lokalnih poduzetnika na rad odjela i službi Grada te udvostručiti razinu privatnih ulaganja na području Pregrade do 2018. godine. U tu svrhu Pregrada planira izradu gospodarskog vodiča poslovnih mogućnosti Grada. Treći strateški cilj je izgradnja infrastrukture potrebne za rast poslovanja i ugodan život koja obuhvaća nekoliko desetaka projektnih ideja - od snaženja turističkih potencijala Pregrade obnovom izletišta u okolnom gorju do stvaranja energetske zadruge. Plan je poslan poduzetnicima, javnoj upravi i civilnim udrugama, a građani ga mogu vidjeti na internetskim stranicama. To je prvi put da se o ovakvom dokumentu pokreće široka javna rasprava. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije