Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rad uz mirovinu

Pogledajte video i doznajte: Kako si radom u mirovini možete povećati mirovinu

Znanjem do bolje mirovine
19.11.2020.
u 08:00

Morana Zibar pojašnjava kako je dobro ostati aktivan i u zrelijoj dobi. Ne samo da ćete si povećati prihode nego i visinu mirovine

Vjerojatno ste upoznati s činjenicom da korisnici mirovine iz I. stupa mogu u isto vrijeme raditi i primati mirovinu. Uz to, dakako, moraju poštovati neke posebno propisane uvjete kao što je, primjerice, rad do polovice punog radnog vremena.

U II. i III. stupu nemate nikakvih ograničenja kad je riječ o istodobnom radu i primanju mirovine. Jednom kada sklopite ugovor o mirovini, mirovina će vam se isplaćivati bez obzira na vaš radni status ili činjenicu da ste iz bilo kojeg razloga prestali primati mirovinu iz I. stupa.

Rad u mirovini ide na ruku korisnicima obiteljske mirovine

To je posebno zgodno za korisnike obiteljske mirovine iz II. stupa. Npr. ako ste ostvarili pravo na osnovnu obiteljsku mirovinu iz I. stupa i nakon toga sklopili ugovor s mirovinskim osiguravajućim društvom o isplati obiteljske mirovine, ta će vam se obiteljska mirovina iz II. stupa isplaćivati po ugovoru bez obzira na to jeste li istodobno u radnom odnosu ili ste u međuvremenu ostvarili pravo na vlastitu mirovinu.

Izvor

Poslodavac i dalje mora uplaćivati doprinose, a vaša se mirovina uvećava

Kada i nakon odlaska u mirovinu nastavite radni odnos, poslodavac i dalje ima obvezu uplaćivati vaše mjesečne doprinose za mirovinsko osiguranje (15% u I. stup i 5% u II. stup). Uplate za mirovinsko osiguranje iz II. stupa slijevaju se izravno u mirovinsko osiguravajuće društvo i ti se doprinosi pripisuju vašoj postojećoj mirovini, čime se vaša mirovina razmjerno uvećava za uplaćene doprinose (prema očekivanom doživljenju). I nije potrebno podnositi nikakav poseban zahtjev za uračunavanjem uplaćenih doprinosa. Mirovinsko osiguravajuće društvo to čini za vas.

Pogledajte sva videa serijala „Znanjem do bolje mirovine“ na linku.
Pridružite se Morani Zibar i doznajte sve što vas zanima o vašoj budućoj mirovini.  

Mirovinu iz III. stupa možete početi primati još dok ste u radnom odnosu

Raditi i primati mirovinu iz III. stupa još je jednostavnije. Ostvarivanje uvjeta za mirovinu iz III. stupa je niže (55 godina), što znači da mirovinu iz III. stupa možete početi primati još dok ste u radnom odnosu.

Raditi i istodobno primati mirovinu iz II. i III. stupa možete bez obzira na to u kojoj ste mirovini. Trendovi u svijetu pokazuju da sve više osoba nastavlja raditi i nakon dobi potrebne za mirovinu. Time utječete na povećanje visine svoje mirovine. Budući da se životni vijek stanovništva sve više produljuje, svaki viši iznos mirovine utjecat će na vaše zadovoljstvo u godinama kada čovjek više nema radnog elana.

Sadržaj realiziran u suradnji s Raiffeisen mirovinskim osiguravajućim društvom

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije