Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUGOVI IZ PROŠLOSTI

Petrokemija: gubitak U 2017. povećan za 95,8 milijuna kuna

Petrokemija
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
30.04.2018.
u 17:34

Pritom naglašavaju "kako je gubitak računovodstveno iskazan na 2017. godini, ali su njegovi korijeni nastali znatno ranije i duži niz godina tretirani su kao otvorena poslovna i računovodstvena pitanja"

Petrokemija je u ponedjeljak priopćila da se nalazi u fazi završetka procesa vlasničke transformacije te omogućava investitorima 'clean start', a s tim je ciljem 2017. iskorištena za otklanjanje svih rizika koje su ranije naglašavali revizori pa su Uprava i Nadzorni odbor korigirali ranije objavljene nerevidirane rezultate za 2017. čime je gubitak povećan za 95,8 milijuna kuna, na ukupno 242,6 milijuna kuna. 

"Petrokemija d.d. nalazi se u fazi završetka procesa vlasničke transformacije, odnosno restrukturiranja i dokapitalizacije društva. Vlada Republike Hrvatske, kao predstavnik većinskog vlasnika društva, donijela je odluku da se zainteresiranim investitorima koji su sigurni u potencijale ovog kutinskog diva, omogući clean start te da se saniraju glavni problemi, odnosno izvori gubitaka iz prijašnjeg poslovanja", navodi se u priopćenju. 

S tim ciljem, kako se ističe, 2017. je iskorištena za otklanjanje svih rizika koji su naglašavani od strane revizora u proteklom višegodišnjem razdoblju zbog čega su Uprava i Nadzorni odbora Petrokemije korigirali prethodno objavljene nerevidirane financijske rezultate za 2017. godinu, tako da se "mišljenja s rezervom" u najvećem dijelu razriješe.

"Time je gubitak povećan za 95,8 milijuna kuna  što uz prethodno iskazanih 146,8 milijuna kuna, čini ukupni gubitak za 2017. godinu od 242,6 milijuna kuna", navode iz Petrokemije koja je danas objavila revidirana financijska izvješća za prošlu godinu. 

Pritom naglašavaju "kako je gubitak računovodstveno iskazan na 2017. godini, ali su njegovi korijeni nastali znatno ranije i duži niz godina tretirani su kao otvorena poslovna i računovodstvena pitanja". 

U dodatnom pojašnjenju navode kako proces dokapitalizacije i restrukturiranja zahtjeva realan prikaz stanja u tvrtki, kako je to navedeno i u revidiranom izvješću o poslovanju za 2017. godinu. Sukladno tomu, "Uprava i Nadzorni odbor Petrokemije d.d. korigirali su prethodno objavljene nerevidirane financijske rezultate za 2017. godinu, tako da su se revizorska 'mišljenja s rezervom' u najvećem dijelu razriješila. Time je Petrokemija d.d. uklonila sva prijašnja dugogodišnja revizorska mišljenja s rezervom, osim pitanja sanacije deponije fosfo-gipsa koje je u posebnom procesu rješavanja", dodatno objašnjavaju iz Petrokemije, uz napomenu da Vlada "nije u nijednom trenutku donosila odluke vezane za godišnja financijska izvješća Petrokemije d.d."

U priopćenju naglašavaju i da je država, kao većinski vlasnik, u višegodišnjem postupku poduzela brojne aktivnosti na održanju kontinuiteta proizvodnje i otvaranju perspektive daljnjeg razvoja, ne samo proizvodnje mineralnih gnojiva, nego i svih sudionika u lancu stvaranja vrijednosti. 

"Potencijali koje društvo ima u zaposlenicima, opremi, tržišnom ugledu i svim ostalim elementima poslovanja, mogli bi aktiviranjem u povoljnijem financijskom okviru u relativno kratkom roku, počevši od 2019. godine, pokazati značajne pozitivne učinke, potencijalno i kroz aktiviranje dijela imovine i ostalih potencijala društva, koji u prethodnim razdobljima nisu bili u optimalnoj poslovnoj funkciji", procjenjuju u kutinskom proizvođaču mineralnih gnojiva. 

Gubitak prvog kvartala 78,8 milijuna kuna

Uz revidirana financijska izvješća za 2017. godinu, Petrokemija je danas objavila i financijsko izvješće za prvo tromjesečje ove godine u kojem je tvrtka ostvarila gubitak u iznosu od 78,8 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju lani imala dobit u iznosu od 11,1 milijun kuna. 

Ukupni prihodi u prvom su kvartalu iznosili 466,3 milijuna kuna, što je 24,5 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok su rashodi smanjeni za 10 posto, na 545 milijuna kuna. 

Ovi podaci ukazuju na pad prihoda zbog manje količinske prodaje od 22,9 posto, uz istovremeni značajno sporiji pad troškova, ističu iz kutinske tvrtke.   

"Kada se govori o prvom tromjesečju 2018. godine u kojem je Petrokemija d.d. prenijela sve dubioze nezavršenog procesa restrukturiranja iz 2017. godine, negativni financijski učinci su dodatno pojačani i to najvećim dijelom visokim rastom cijene naknada za CO2 i daljnjim rastom nabavne cijene prirodnog plina, ali nisu zanemarivi ni aspekti pada prodajnih cijena mineralnih gnojiva na globalnom tržištu i rasta nabavnih cijena dijela ostalih sirovina (MAP, DAP, kalijev klorid)", objašnjava se u izvješću. 

Napominje se i kako su sadašnji vlasnici tijekom prvog tromjesečja izvršili obimne i cjelovite pripreme za provođenje procesa privatizacije i otvaranje novog razvojnog ciklusa tvrtke. 

"U vrijeme objave ovih izvješća u tijeku su pregovori većinskog vlasnika i potencijalnih investitora u pogledu konačnog utvrđivanja međusobnih obveza te sadržaja međuvlasničkog ugovora kojim bi se definirao budući model poslovanja Petrokemije. Nakon završetka postupka privatizacije očekuje se da bi država, odnosno CERP, ostala u poziciji jednog od dioničara, ali bez dominantne pozicije u strukturi vlasništva i upravljačkih prava", navodi se u tromjesečnom izvješću Petrokemije. 

Ključne riječi

Komentara 3

LU
lunar777
19:29 30.04.2018.

To država treba maknuti iz vlasništva čim prije.

DE
deda1234
19:18 30.04.2018.

Od kad je petrokemije ona je u gubitku

Avatar Zagor 74
Zagor 74
07:17 01.05.2018.

Prodati strateškom partneru. Koliko je to teško? A znam, sindikati nas zaje....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije