Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovni uzlet

Pazin je danas središte poduzetništva kroz šest gospodarskih zona

mislav šimatović
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
25.05.2016.
u 12:54

"Pazin je nekada bio industrijsko središte Istre gdje su tvrtke poput Pazinke i Istraplastike zapošljavale po nekoliko tisuća ljudi. Danas je od većih sustava opstao jedino Kamen Pazin, a i Pazinka, koja je transformirana i prodana novom vlasniku, ima još nekoliko stotina ljudi.

U Pazinu se održava Poslovni uzlet koji okuplja stotinjak malih i srednjih poduzetnika Pazinštine kao i predstavnika Grada, Istarske županije te regionalnih agencija. Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika, kazao je na otvaranju Poslovnog uzleta da činjenica da se ova manifestacija ove godine već treći put održava u Istri, nakon Pule i Poreča, pokazuje da je Istra među najrazvijenijim regijama Hrvatske jer joj je jako stalo da svoje poduzetnike učini što konkurentnijima na sve zahtjevnijem tržištu. "Ulazak u EU je otvorio hrvatskim poduzetnicima tržište od 500 milijuna potrošača te su nužna nova znanja i vještine kako bi se uspješno opstalo na tom tržištu", kazao je Šimatović.

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić komentirao je kako je poduzetnička slika Pazina u zadnjih 40 godina doživjela velike promjene. "Pazin je nekada bio industrijsko središte Istre gdje su tvrtke poput Pazinke i Istraplastike zapošljavale po nekoliko tisuća ljudi. Danas je od većih sustava opstao jedino Kamen Pazin, a i Pazinka, koja je transformirana i prodana novom vlasniku, ima još nekoliko stotina ljudi.

No, zato je Pazin danas središte poduzetništva kroz naših šest gospodarskih zona", kazao je Krulčić. Kako bi se dodatno pomoglo razvoju gospodarstva u Pazinu i okolici, nedavno je osnovana Razvojna agencija Srce Istre koja bi se trebala uglavnom baviti projektima ruralnog razvoja te jačanja turizma u unutrašnjosti našeg najvećeg poluotoka. Da je zadnjih godina došlo do promjena i po pitanju turističkog razvoja Pazinštine, pokazuju i podaci koje iznosi gradonačelnik Krulčić prema kojem je 2008. na ovom području bilo 20-ak tisuća noćenja. Prošle godine pak statistike pokazuju da je Pazinština imala 197.000 noćenja, piše Poslovni dnevnik.

Usmjerenost Istarske županije na razvoj turizma, poduzetništva i poljoprivrede potvrdio je i tamošnji župan Valter Flego. "Događaji poput Poslovnog uzleta su bitni jer su mjesto razmjene iskustva između poduzetnika i javnih djelatnika te vidjeti gdje su problemi. Mi smo tako na ovako sličnom događaju shvatili da stočari imaju velikih problema s niskom otkupnom cijenom mlijeka. Odmah smo reagirali i na sjednici županijske Skupštine donijeli niz mjera za pomoć poljoprivrednicima – od otpisivanja bivših zajmova, smanjivanja kamata do bespovratnih pomoći", kazao je Flego.

Istarski župan je svjestan da je Istra jedna od najrazvijenijih hrvatskih županija, možda i druga nakon Grada Zagreba, no ističe da se on ne miri s postignutim jer mu je cilj uspoređivati se s boljima, a ne lošijima. "Brojka od 8000 nezaposlenih Istrijana pokazuje da ipak nije sve tako savršeno. Zbog toga dajemo sve od sebe kako bi primijenili iskustva najrazvijenijih regija Italije, Njemačke i Francuske te napravili dodatni pomak u svojem razvoju. Da u tome uspijevamo pokazuje i činjenica da se nezaposlenost stalno smanjuje, a samo u zadnje dvije godine imamo 1616 više zaposlenih", navodi Flego.  

>> Kirin: Trebamo cestu da naši proizvodi stignu do mora

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije