Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

Pametno u kupnju stana ili planiranje vjenčanja

17. ožujka 2016. u 08:15 368 prikaza
Financijski vodič za mlade
Foto: PR FOTO

Velike životne prekretnice obično su i značajan financijski izdatak. Hrvatska udruga banaka stoga je izradila Financijski vodič za mlade koji pruža informacije za lakše upravljanje financijama upravo u ovim važnim životnim situacijama. Pripremate li se, primjerice, na kupnju ili najam stana, vjenčanje i dobivanje djeteta, razmislite o važnim faktorima poput ovih u nastavku teksta.

Prva kupnja ili najam stana – što je isplativije?

Najveća životna investicija vjerojatno je rješavanje stambenog pitanja, no prije nego što donesete odluku o kupnji ili najmu stana usporedite njihove prednosti i nedostatke.

Prosječna cijena četvornog metra novog stana je 11.580 kuna, a njegova je prosječna veličina oko 74 kvadrata, što znači da će vam za kupnju biti potrebno oko 856.920 kuna (gotovine). Jasno je zašto većina Hrvata stan kupuje kreditom, i to dugoročnim, često na 30 godina. Banke nude nekoliko vrsta stambenih kredita, a mladima (u slučaju ovih kredita za banke ste mladi do 40 godina) često daju i niže kamatne stope. U posljednje je vrijeme sve više i kunskih kredita, čime se izbjegava valutni rizik. Koliko ćete na kraju platiti stan ovisi o visini kamata i roku vraćanja kredita no, primjerice, uz kamatu od 5 % i rok od 30 godina, banci ćete na kraju vratiti oko 1,6 milijuna kuna.

Cijena najma ovisi o lokaciji, površini, stanju nekretnine i uređenosti, ali u prosjeku mjesečni najam 74 kvadrata stoji oko 3.800 kuna. To znači da je za 30 godina najma potrebno gotovo 1,4 milijuna kuna.

Najam je, dakle, jeftiniji, no prednost je kupnje nekretnine što ostaje u vašem vlasništvu. Ako se nekretnini s vremenom poveća vrijednost, možete i profitirati. S druge strane, u 30 godina možete ostati bez posla ili vam se može smanjiti plaća, radi čega više nećete moći otplaćivati kredit. Dok vas stan ili kuća vežu uz jedno mjesto, prednost je najma što se možete seliti (u drugi dio grada, drugi grad ili zemlju), s povećanjem prihoda u veći stan, a s padom u jeftiniji.

Nije mudro zadužiti se radi vjenčanja, pogotovo ako planirate dijete

Vjenčanje ne mora biti skupo. Potrebno vam je zapravo 300 kuna za upravne pristojbe, dok ostali troškovi ovise o željama i budžetu. Najvažnije je dobro planirati i štedjeti. Primjerice, ako svaki od partnera na štednju stavi 500 kuna mjesečno, za godinu dana par će imati 12.000 kuna (bez kamata). Svečana se odjeća može i unajmiti, ponešto kupiti na sniženjima, znalci kažu da treba izbjegavati i neke datume poput Valentinova jer cvijeće znatno poskupi...

Nije mudro zaduživati se radi vjenčanja, pogotovo ako planirate dijete. I prije njegova rođenja dobro je početi štedjeti (jer će prihodi zbog porodiljnog dopusta pasti u prvoj godini), a kada se dijete rodi, to svakako treba učiniti. Prema nekim procjenama, za uzdržavanje jednog djeteta potrebno je koliko i za kupnju prosječnog stana.

Za novac vrijedi staro pravilo – „ne stavljajte sva jaja u istu košaru“

Iako svaki drugi hrvatski građanin novac „čuva“ u novčaniku, to je najmanje isplativ oblik štednje. Brojne su mogućnosti za oplođivanje novca: oročene štednje u banci, dječje i štednje za mlade s višim kamatama, investicijski fondovi, dionice, životna osiguranja, stambena štednja, mirovinski fondovi... Na stambenu i mirovinsku štednju država daje i poticaje – za stambenu ove godine 205 kuna, a za mirovinsku 750 kuna. Potiče se štednja u III. (dobrovoljnom) mirovinskom fondu u kojeg mogu uplaćivati svi građani, uključujući i nezaposlene. Novac iz tog fonda može se povlačiti i prije odlaska u mirovinu, s napunjenih 50 godina. Mudro je kombinirati različite oblike štednje jer za novac vrijedi staro pravilo – „ne stavljajte sva jaja u istu košaru“.

Više informacija:

www.hub.hr/hr

www.hub.hr/hr/financijska-pismenost

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama